KV Kortrijk in trek voor fotoreportages eerstecommunicanten

Bart Deneckere nam zelf foto's van zoon Wout, die straks zijn eerste communie doet. Ook zoon Tibo mocht mee op de foto. © JVGK
Axel Vandenheede

De communies komen eraan en daar horen uiteraard mooie foto’s bij. Almaar meer ouders nemen die zelf en gaan langs bij de brandweer, de politie of hun favoriete sportclub. “Een echte fotograaf ben ik niet, maar ik wilde het toch eens zelf proberen”, vertelt Bart Deneckere, die met zoon Wout het heilige gras van het Guldensporenstadion opzocht. Professionele fotografen wanhopen niet. “Velen proberen het, maar als het niet lukt komen ze wel af.”

Leuke, maar dynamische poses op unieke locaties: dat is het recept voor een goede reeks foto’s van een communicant. Maar waar tot een aantal jaar geleden de ouders van die communicanten daarvoor met plezier naar een professionele fotograaf trokken, proberen ze nu vaak zelf de fotoreportage te maken. De voorbije weken was het bijvoorbeeld al erg druk in de fleurige Rozentuin in Kortrijk of aan het water van het Vijverhof in Wevelgem.

Overheidsinstanties, zoals de brandweer en de politie, en sportverenigingen zijn ondertussen ook op de kar gesprongen. Zo stelde eind maart hulpverleningszone Fluvia haar kazernes in Kortrijk, Zwevegem en Menen open voor communicanten. Vorige maand konden zij ook al op de foto in het politiecommissariaat van PZ Vlas in Marke.

Woensdagmiddag dan konden eerste- en plechtige communicanten afzakken naar KV Kortrijk om samen met hun voetbalidolen op de foto te staan. Onder meer Thomas Kaminski, Hannes Van der Bruggen, Kristof D’Haene, Stijn De Smet en topschutter Teddy Chevalier tekenden present. “We organiseerden dit voor het tweede jaar op rij en hebben deze keer met inschrijvingen gewerkt”, aldus marketingmanager Jelle Brulez. “We hebben het aantal communicanten tot 30 beperkt om alles haalbaar te houden, maar er waren veel meer geïnteresseerden.”

“De spelers doen dit graag. Het is eens iets anders om met hun jonge fans te poseren. Het doet hen plezier dat de kinderen speciaal voor hen naar het stadion komen“, aldus nog Jelle Brulez die benadrukt dat het om een gratis evenement ging.

Ook naar Anderlecht

Een van de gelukkige communicanten was Wout Deneckere (6) uit Bissegem. Hij zakte samen met papa Bart en broer Tibo naar het Guldensporenstadion af. “Ik kom al 20 jaar naar de Veekaa kijken en woon op amper een kilometer van hier“, vertelt de Bissegemnaar. “Wout doet binnenkort zijn eerste communie en wou naar hier komen voor een aantal foto’s. We zullen ook nog naar andere locaties gaan, want ik ben van plan een collage te maken.”

Wout vond het superleuk om met onder meer Chevalier op de foto te staan. “Hij is een heel goede speler”, zei hij. Papa Bart: “Toen broer Tibo zijn eerste communie deed, konden we hier nog niet terecht. Dat is wel jammer.” Bart maakte dit wel deels goed door woensdag een aantal foto’s te nemen van zijn beide zonen samen.

Mathis Dumoulein uit Menen kwam met zijn ouders naar het Guldensporenstadion en poseerde samen met Teddy Chevalier.
Mathis Dumoulein uit Menen kwam met zijn ouders naar het Guldensporenstadion en poseerde samen met Teddy Chevalier.© JVGK

Ook Mathis Dumoulein (6) uit Menen was van de partij, samen met zijn mama Celine Winand, papa Pedro en broer Milan. “We zijn supporter van KV Kortrijk”, vertelt Pedro. “We komen af en toe ook kijken. Toen we op Facebook zagen dat er op 4 april een fotoshoot mogelijk was met de spelers van de Veekaa, hebben we ons ingeschreven.”

“Straks gaan we naar Anderlecht!” pikt Mathis in. “Joepie!” Mama Celine: “We zijn ook wel fan van RSCA. Om 15 uur is er ook daar een fotoshoot voor communicanten, dus gaan we ook eens kijken. (lachje)We maken er dus een dagje van. Met wie Mathis op de foto wil gaan? We zullen zien wie er allemaal aanwezig is.”

Broer Milan: “Toen ik mijn eerste communie deed, zijn we ook naar Anderlecht gereden. Ik heb toen kunnen poseren met de grote Anthony Vanden Borre en Massimo Bruno.”

Bij de zeehonden

Tijdens de vele fotoreportages op KV Kortrijk deden ouders van enkele communicanten wel een beroep op een professionele fotograaf, maar de meeste ouders gingen toch zelf aan de slag met een fototoestel of zelfs met hun smartphone.

“Velen proberen het eerst zelf en als dat niet lukt, gaan ze wel naar een professionele fotograaf”, legt Kathy Surmont uit Wevelgem uit. “Ik ben al een tijd bezig en heb al een aantal trends zien passeren. Ook die waarbij communicanten op verplaatsing worden gefotografeerd. Persoonlijk denk ik dat deze trend al een beetje gepasseerd is.”

“Na de foto’s op KVK rijden we door naar Anderlecht. Met wie hij wil poseren? We zien wel” – Celine Winand, mama van Mathis

Er zijn wel een aantal blijvers. Unieke locaties om communiefoto’s te nemen. Ik denk aan het Vijverhof in Wevelgem, waar ik al regelmatig reportages heb gemaakt. Ik ben ook al een aantal keer samen met een communicant en de ouders naar het Boudewijnpark getrokken om foto’s te nemen met dolfijnen.”

In de studio

De Wevelgemse fotografe stelt dat vooral eerstecommunicanten het leuk vinden om op verplaatsing te gaan. “Het mag voor hen nog speels zijn. Bij plechtige communicanten is dat anders: zij zijn een aantal jaar ouder en willen als het ware dat tikkeltje meer. Zij kiezen er veelal voor om foto’s te laten nemen in de studio.”

Een korte rondvraag leert dat zo’n fotoreportage bij een professional minstens 150 euro tot 200 euro kost. In die prijs zitten dan de fotoshoot zelf en aantal gedrukte kaartjes en foto’s. “Je kan als ouder zo ver gaan als je wil”, aldus nog Kathy Surmont. “Het belangrijkste is dat de communicant blij en enthousiast op de foto komt te staan.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.