Kuurnse gemachtigd opzichters op gemeentehuis ontvangen : “Kindjes tonen heel wat respect”

Onlangs werden naar jaarlijkse gewoonte alle gemachtigd opzichters die opgesteld staan op 10 plaatsen in de gemeente en kinderen helpen bij het oversteken van drukke of gevaarlijke plaatsen ontvangen op het gemeentehuis. © BRU
Redactie KW

Voor hun dagelijkse inzet werden de gemachtigd opzichters van de gemeente onlangs op het gemeentehuis ontvangen. Een van deze gemachtigd opzichters is Mark Neyrinck (64). Elke morgen helpt hij trouw de kinderen oversteken ter hoogte van ‘t Kruiske en ‘s middags ter hoogte van de Centrumschool.

“De keuze om gemachtigd opzichter te worden, nam ik twee en een half jaar terug”, vertelt Mark. “Het was een bewuste keuze. Ik was net met pensioen en wilde mijn dagen verder gestructureerd zien. Na een opleiding van twee uur op het politiekantoor was ik inzetbaar binnen de groep van gemachtigd opzichters. Eerst gebeurde dit als plaatsvervanger, later kreeg ik twee verkeerspunten toegewezen waar ik de schoolgaande jeugd help om veilig de weg over te steken. Voor ons werk krijgen we heel wat dankbaarheid van zowel de schoolgaande jeugd als hun ouders. Maar helaas zijn niet alle weggebruikers even vriendelijk tegen ons. Heel wat van die weggebruikers weten immers dat wij als gemachtigd opzichter slechts een beperkte bevoegdheid hebben en negeren ons gewoon.”

Waardering

Ook Marc Vandaele is reeds een tweetal jaar gemachtigd opzichter. Eerst als begeleider voor rolstoelwandelingen, georganiseerd door RVT Heilige Familie. Later fungeerde hij ook als back-up van de vaste gemachtigd opzichters aan de scholen. “Persoonlijk vind ik het een plezant tijdverdrijf”, vertelt Marc. “Zelf zie ik het eerder als een hobby dan als een dagelijkse verplichting. Een keer per jaar worden we als bedanking op het gemeentehuis ontvangen. Dat vind ik alvast een mooie vorm van waardering voor het werk dat we tijdens het schooljaar presteren. Daarnaast wordt het reglement waaraan we ons moeten houden ook nog eens opgefrist. Maar niet enkel het gemeentebestuur weet onze inzet te waarderen, ook de schoolkinderen die we helpen oversteken en hun ouders tonen heel wat respect voor ons werk die we verrichten. Heel uitzonderlijk krijgen we ook van een andere weggebruiker wel eens een complimentje.”

Voorwaarden

Kuurne startte in 1992 met het inzetten van gemachtigd opzichters tijdens schooldagen op gevaarlijke punten. Gezien er echter een tekort dreigt te ontstaan aan gemachtigd opzichters is de gemeente Kuurne dringend op zoek naar enkele nieuwe vrijwilligers die deze taak op zich willen nemen. De voorwaarden om een gemachtigd opzichter te worden zijn: de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt, een korte opleiding volgen waarin het reglement waaraan een gemachtigd opzichter zich moet houden wordt uitgelegd en door de burgemeester gemachtigd worden. Geïnteresseerden kunnen mailen naar mobiliteit@kuurne.be.

(BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier