Kuurnenaar schiet raak met eigen gerstenat ‘Thibier’

Amateurbrouwer Thibo Breemeersch.© BRU
Amateurbrouwer Thibo Breemeersch.© BRU
Redactie KW

Met een beperkte oplage van 48 flesjes pakte student industrieel ingenieur Thibo Breemeersch onlangs uit met zijn eigen ‘Thibier’. Om het gerstenat te brouwen, vormde hij de kelder van de woning van zijn ouders om tot zijn persoonlijk werkterrein. “Goede ingrediënten, de ideale temperatuur en ontzettend veel geduld hebben, zijn dé sleutel om een heerlijk bier te ontwikkelen”, vertelt Thibo die deze hobby eigenlijk te danken heeft aan de coronapandemie.

Kerstcadeau

“Aangezien veel dingen niet meer konden en ik zo plots veel tijd overhad, surfte ik regelmatig op het internet. Na een avondje thuis streekbieren te hebben gedegusteerd als tijdverdrijf kwam ik eerder toevallig op een website terecht waar ze alle benodigdheden verkochten om zelf bier te brouwen. Met Kerstmis in zicht polste mijn vader welk kerstcadeau ik wenste. Ik hintte hem om een brouwstarterspakket te kopen. Ver hoefde hij daar alvast niet voor te gaan, aangezien hij alles op een boogscheut van ons huis vond.”

Twee brouwtonnen en de benodigde ingrediënten, goed voor een prijskaartje van 100 euro, volstonden voor Thibo om te beginnen met experimenteren. Zijn eerste biertje was Thibier, waarvan hij er 18 liter brouwde. “Ik was even in paniek toen na de opgegeven veertien dagen niet het gewenste resultaat werd bekomen”, zegt Thibo. “Onnodig eigenlijk want om het resultaat te bereiken dat ik voor ogen had, moest ik gewoon wat meer geduld oefenen. Daarna diende het bier nog twee à drie maanden verder op de flesjes zelf te rijpen.”

Proefpanel

‘Thibier’ is iets hoger van alcoholpercentage dan een gewone pils en heeft een bijzonder aangename smaak. “Als proef liet ik mijn ‘Thibier’ degusteren door enkele vrienden”, zegt Thibo. “Dit deed ik echter niet zomaar. Ik plaatste mijn geesteskindje tussen enkele andere streekbieren en liet hen raden welk bier door mij was gebrouwen. De smaak moet alvast goed zitten, want niemand van mijn proefpanel duidde mijn ‘Thibier’ aan.”

“Nu mijn eerste brouwkunsten bijna volledig opgesoupeerd zijn, denk ik eraan om opnieuw de kelder van mijn ouders in te duiken, ditmaal om een abdijbier te brouwen zodat dit tegen de zomermaanden gedegusteerd kan worden!”

Thibo wil zich in de toekomst verder als hobbybrouwer profileren. Hij zal zijn gerstenat op een kleine schaal brouwen, voor eigen consumptie en voor zijn familie- en vriendenkring. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier