Kuurnenaar André Duchi is eeuw oud

André Duchi werd afgelopen zaterdag 31 oktober 100 jaar oud. Door de coronamaatregelen verliep deze bijzondere verjaardag wel wat anders dan André voor ogen had.

Ook burgemeester Francis Benoit feliciteerde André met zijn bijzondere verjaardag. © BRU

“Ik zag het al helemaal voor mij, een groot feest met alle kinderen, klein- en achterkleinkinderen, familie en vrienden. Maar uitstel is geen afstel, het grote feest komt er zeker nog aan zodra het virus verslagen is”, klinkt André hoopvol.

André Duchi werd geboren in Bavikhove in 1920 en groeide er op met twee broers en drie zussen. Na zijn schoolperiode ging hij aan de slag als zelfstandig vlaswerker, samen met zijn broers Roger en Georges. Toen de vlasindustrie eind jaren zestig in een dip geraakte, gooide André het over een andere boeg. Hij ging aan de slag als vertegenwoordiger bij de firma Precon, een job die hij vervulde tot aan zijn pensioen.

Daarnaast was André ook gepassioneerd door de brandweer. Hij maakte een tijdlang deel uit van het voormalige brandweerkorps van Bavikhove, waarvan zijn laatste tien jaar in actieve dienst als commandant. Later werd hij voorzitter van de vriendenkring erebrandweermannen Zuid-West-Vlaanderen.

Honderden kaartjes

“Het was even schrikken toen ik zaterdagmorgen de gordijnen opende van mijn serviceflat”, gaat eeuweling André verder. “Als verrassing voor mijn verjaardag had men een groot spandoek opgehangen aan de overzijde van mijn balkon om mij te feliciteren. Je wordt immers niet elke dag 100 jaar en daarom hebben we dit bijzonder moment in beperkte kring buiten gevierd afgelopen zaterdag.”

“Ook van het gemeentebestuur van Kuurne en het koningshuis mocht ik felicitaties ontvangen. Ook de vele honderden kaartjes die ik mocht ontvangen, deden deugd”, aldus een ontroerde André.

André gaat sinds twee jaar alleen door het leven nadat zijn vrouw Paula Soenen, met wie hij drie zonen en een dochter kreeg, overleed na een huwelijk van 68 jaar. Daarnaast heeft André ook al acht klein- en twaalf achterkleinkinderen die reeds voor twee viergeslachten zorgden. André is nog heel helder van geest en fit. Hij fietst nog dagelijks op zijn hometrainer. (BRU)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.