Kuurne werkt aan online grafzoeker: “Dit maakt onze begraafplaats nog beter”

De begraafplaats in Kuurne. © OV
Olaf Verhaeghe

De gemeente Kuurne neemt zich voor om in samenwerking met Leiedal een online tool te voorzien die het makkelijker moet maken om het graf van een dierbare op de gemeentelijke begraafplaats terug te vinden. “We merken dat we telefoontjes krijgen van inwoners, zeker na de grootschalige reorganisatie”, duidt schepen van Burgerzaken Ann Messelier (CD&V). “Deze tool kan een belangrijk hulpmiddel zijn.”

CD&V-fractieleider Jean-Paul Algoet gaf donderdag op de gemeenteraad aan dat het terugvinden van graven en urnenkelders op de gemeentelijke begraafplaats van Kuurne niet altijd even makkelijk is. De voorbije jaren onderging vooral het nieuwe gedeelte van de begraafplaats een grote reorganisatie waardoor heel wat graven en kelders verhuisden. “Misschien kan een boekje aan de ingang een oplossing bieden?“, suggereerde Jean-Paul. “Zo kan je als bezoeker snel nagaan in welke zone van het kerkhof iemand begraven ligt.”

Schepen van Burgerzaken Ann Messelier (CD&V) reageerde dat ze samen met de Leiedal en verschillende gemeentelijke diensten werkt aan een nieuwe online tool. “Je kan het gerust een grafzoeker noemen die je kan raadplegen via je smartphone. Dat bestaat elders al, bijvoorbeeld in Lendelede. Een boekje is snel gedateerd en niet echt gebruiksvriendelijk. Via een eenvoudige website geef je dan de naam van de persoon die je zoekt, in. Zo krijg je meteen te zien waar op de begraafplaats hij of zij ligt begraven. De plannen om dat ook in Kuurne aan te bieden, bestaan al langer maar we zaten met die verhuizing waardoor het niet ideaal was om alle gegevens in te voeren. Nu de reorganisatie achter de rug is, kunnen we doelbewust voortwerken.”

De schepen geeft aan dat er bij de dienst Burgerzaken meermaals zulke vragen komen over de begraafplaats. “Zelf ben ik er nog niet over aangesproken, maar navraag leert me dat het toch frequent gebeurt. We hebben in Kuurne een heel mooie begraafplaats. Hulpmiddelen als deze kunnen daar alleen maar aan bijdragen.” Bovendien wil schepen Messelier ook een touchscreen op de begraafplaats zelf installeren, waar ook smartphoneloze mensen makkelijk kunnen zoeken. “Dat staat niet specifiek opgenomen in het meerjarenplan, maar kan perfect passen binnen de investeringen voor ICT. We zijn van plan om dat van naderbij te bekijken.”

Opvallend: wie de tool op de website van de gemeente Lendelede wil gebruiken, krijgt een foutmelding… Namen ingeven lukt wel, de locatie terugvinden niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier