Kuurne tovert verouderd rijhuis om tot energieneutrale voorbeeldwoning

De woning aan de Koning Boudewijnstraat 234 onderging een ware metamorfose. © OV
Olaf Verhaeghe

De laatste schilderwerken moeten nog plaatsvinden, maar officieel is het project ‘KB 234’ in de Koning Boudewijnstraat in Kuurne afgewerkt. Het Sociaal Huis en intercommunale Leiedal trokken samen met de RenovatieCoach alle registers open om met een beperkt budget de verouderde rijwoning om te bouwen tot een moderne, aangename en bovenal energiezuinige gezinswoning.

Met enige trots stak Kuurns OCMW-voorzitter en schepen Bram Deloof (N-VA) vrijdagmiddag officieel de sleutel in het slot van de volledig vernieuwde woning aan de Koning Boudewijnstraat 234 in Kuurne. Het huis, dat een tweetal jaar geleden leeg kwam te staan, voldeed niet meer aan de criteria om als huurwoning aangeboden te worden.

Met een beperkt budget werd alles – van grondwerken over een nieuw dak en isoleren tot zonnepanelen en vloerverwarming – in het werk gesteld om komaf te maken met de verouderde staat van de rijwoning. Het huis moet nu een voorbeeld zijn voor de hele regio Zuid-West-Vlaanderen, een regio waar duizenden verouderde woningen nood hebben aan een dergelijke renovatie.

“We zijn erin geslaagd om het budget onder de 100.000 euro te houden”, legt RenovatieCoach Bart Deneckere uit. “Door goed te plannen, realistisch te werken en aan de slag te gaan met betrouwbare aannemers, vermijden we onnodige kosten. Ik denk dat ik op dat vlak een zekere meerwaarde heb kunnen betekenen voor dit project.”

Energiezuinig én sociaal

Het Sociaal Huis van Kuurne en Leiedal, de twee trekkers van het modelproject, stelden een E-peil van 30 voorop. “We hebben de lat hoog gelegd”, zegt Bram Deloof daarover. “Maar dat deden we heel bewust. Met een eindscore van amper 29 scoren we zelfs nog beter. Nieuwbouwwoningen moeten vandaag aan een E-peil van 40 voldoen. Als je ziet van waar we komen, is dat op zijn minst opmerkelijk te noemen.”

Onder toeziend oog van schepen Watteeuw opende OCMW-voorzitter Bram Deloof voor het eerst echt de deur van KB 234.
Onder toeziend oog van schepen Watteeuw opende OCMW-voorzitter Bram Deloof voor het eerst echt de deur van KB 234.© OV

Volgens Kuurns schepen van Energie en Wonen, Francis Watteeuw (SP.A/Groen) past KB 234 perfect binnen het woonbeleid van de gemeente: “Dit is echt een modelwoning, waarmee we nogmaals aantonen aan eigenaars en verhuurders dat betaalbaarheid, energiezuinigheid en kwaliteit samen kunnen gaan in één verbouwing.”

Naast de milieuvriendelijke pijler is er ook een belangrijke sociale ambitie aan het renovatieproject verbonden. “Verbouwen kost geld en veel mensen hebben dat geld niet voorhanden. Mits een goede ondersteuning bij het plannen en het kiezen van de juiste mensen en materialen, kan je echter een pak geld besparen”, aldus Bram Deloof nog. “Dit project gaat ruimer dan enkel het eindresultaat. Het toont ook de weg naar een lagere factuur, zonder daarbij in te boeten aan kwaliteit. Aanvullende premies, zowel op gemeentelijk als op Vlaams niveau, moeten voor de extra boost zorgen. Het is belangrijk dat we mensen de juiste weg helpen inslaan.”

Opendeurdag

Vrijdagavond 9 en zaterdag 10 oktober organiseren het Sociaal Huis en Leiedal samen met de partners die meewerkten aan de renovatie een opendeur in de Koning Boudewijnstraat 234. In de voorlopig lege woonkamer kan je in een filmpje de hele weg van het slopen van de achterbouw tot het afwerken van de spots in de keuken zien.

RenovatieCoach Bart.
RenovatieCoach Bart.© OV

Naast de RenovatieCoach en het Woonloket zijn ook de architect, de deskundige EPB en de verschillende aannemers beschikbaar voor vragen. “De volledige verbouwing werd ook in een eindrapport gegoten. Alle werken en technieken worden er uitvoerig in toegelicht en je kan er de kostprijzen in terug vinden. Het rapport lijkt mij een handige leidraad voor elke verbouwer die zelf aan de slag wilt”, besluit RenovatieCoach Bart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier