Kuurne Kermis kan doorgaan met foorkramers en braderie, maar zonder grote blauwe tent

De braderie tijdens het kermisweekend zal kunnen plaatsvinden, de tenten van het Feestcomité en de jeugdbewegingen blijven op stal. © BRU
Olaf Verhaeghe

De kogel is door de kerk. Nadat eerder al de halve marathon Rapper dan een Ezel en de joggingswedstrijden sneuvelden, wordt nu ook de grote feesttent van de Ezelsfeesten geannuleerd. Maar dat betekent niet dat er begin oktober geen kermisweekend zal zijn. “We zullen creatief moeten zijn”, stellen schepen Johan Bossuyt (N-VA) en burgemeester Francis Benoit (CD&V).

De definitieve beslissing over de blauwe feesttent viel woensdagavond. Voorzitter Jean-Claude Lagappe van het Gemeentelijk Feestcomité en zijn team hadden grootse plannen voor de 60ste verjaardag van de Ezelsfeesten. Die zullen ze dus nog minstens een jaar moeten opbergen. “Het is onverantwoord om een massa-evenement, zoals de blauwe tent er toch jaarlijks een is, te laten plaatsvinden”, stelt de voorzitter. “Ook de artiesten die al waren geboekt, hebben ofwel zelf geannuleerd of raden sterk aan om het event niet te laten doorgaan.” Daarenboven brengt de organisatie van de Ezelsfeesten zoals we die kennen, een groot kostenplaatje met zich mee. “Een tent met een maximumcapaciteit van pakweg 500 mensen is gewoonweg verlieslaten. En sponsors aanspreken in deze tijden is al evenmin evident.”

Samenwerking

En dus verandert het Gemeentelijk Feestcomité het geweer noodgedwongen van schouder. In samenwerking en samenspraak met de gemeente Kuurne en verschillende verenigingen wordt ingezet op een alternatieve, coronaproof programmatie. “De Kuurnenaar zal zeker kunnen uitkijken naar het eerste weekend van oktober”, stelt burgemeester Francis Benoit. “We werken hard aan een nieuw concept voor dit jaar, waarin alle partners een rol zullen spelen”, voegt schepen van Feestelijkheden Johan Bossuyt toe. “De jeugd, die het zonder fuiven in de tenten zullen moeten doen, bijvoorbeeld, maar ook het Bra3-comité, de handelaars, de Orde van de Ezel, de horeca, Soupapke en alle Kuurnse handelaars zullen meewerken aan een originele, veilige invulling. We denken daarvoor ook aan specifieke evenementzones waarbij de controle over het aantal bezoekers werkbaar is.”

Jean-Claude Lagappe van het Gemeentelijk Feestcomité roept verder voor de invulling de hulp in van de inwoners. “Wie ideeën heeft om samen te werken, mag ons die altijd doorspelen. Alles kan, zolang de ezel maar centraal staat en de activiteit op een veilige manier kan plaatsvinden.”

Foorkramers zullen er alleszins wel zijn en ook de koers op maandag gaat wellicht door. Over het afsluitend vuurwerk op maandag is nog niets definitief beslist, al lijkt de kans dat het kan vandaag eerder klein. Vorige week al werden de halve marathon Rapper dan een Ezel en de joggingwedstrijden geschrapt.

Creatief

Om alles te stroomlijnen en ook de communicatie te verzorgen, werkt de gemeente samen met een extern communicatiebureau. “We willen onze inwoners graag perspectief op een mooie Kuurne Kermis geven”, benadrukken burgemeester en schepen Benoit en Bossuyt nog. “Het wordt anders, we zullen creatief moeten zijn maar het belangrijkste is dat de Kuurnenaren op een veilige en gezonde manier zullen kunnen vieren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier