Kuurne haalt ezels van stal voor tocht richting De Warmste Week

Ezelsdrijver Anton Folens en zijn team zijn klaar om met heel Kuurne naar Kortrijk Weide te wandelen. In zijn kielzog herkennen we burgemeester Francis Benoit, Eddy Lafaut, Jan Vertriest, Agate Desmet (met twee kleine ezeltjes) en medewerkers van de gemeente Kuurne. © LOO
Redactie KW

Wie Kuurne een beetje kent, weet dat de inwoners ezels worden genoemd. En wie de legende kent, weet dat die naam een bijzondere oorsprong heeft. Op 24 december willen de Kuurnenaren hun geuzennaam alle eer aandoen door met ezel én kar naar De Warmste Week te trekken.

De legende vertelt dat Kuurnenaren vroeger, nog voor dag en dauw, met ezel, kar en koopwaar naar de ochtendmarkt in Kortrijk trokken. De Kortrijkzanen hoorden de Kuurnenaren van ver komen en noemden hen dan ook ezels, een spotnaampje die de inwoners vandaag met enige trots dragen. Speciaal voor De Warmste Week willen de gemeente en de Orde van de Ezel deze legende opnieuw beleven. De opbrengst gaat naar vzw Authentico, een organisatie die kinderen en jongeren in Nicaragua op gebied van onderwijs en tewerkstelling.

Op 24 december om 7 uur start de dag met een warm ontbijt in de Roterij Sabbe op het einde van de Leiemeersdreef. Ondertussen zijn er plaatjes, sfeer én worden alle initiatiefnemers van acties voor De Warmste Week hartelijk ontvangen. Daarna gaat het bonte gezelschap met ezels, belgerinkel, licht en veel warmte naar Kortrijk Weide. De ezelstocht van 3,3 kilometer vertrekt rond 8 uur en duurt ongeveer een uurtje.

De hele wandeling is rolstoel- en buggyvriendelijk. Een ontbijt in voorverkoop kost 6 euro, aan de deur op 24 december Inschrijven kan aan het onthaal van het gemeentehuis of op www.kuurne.be/ezelstocht. De eerste 200 deelnemers ontvangen een ezelsmuts van de Orde van de Ezel.