Kuurne-Brussel-Kuurne, de koers als eerbetoon aan Nesten

Joost Brys uit Heule ontwierp opnieuw de affiche. © BRU
Redactie KW

Een van de twee wielerwedstrijden die tijdens het Vlaamse openingsweekend worden verreden is Kuurne-Brussel-Kuurne. Sinds vorige week verschenen de eerste affiches in het straatbeeld waarop dit jaar hulde wordt gebracht aan diverse wielerlegendes die de wielerwedstrijd ooit wonnen en de overleden karikaturist Nesten.

Op zondag 3 maart vindt de 71ste editie plaats van Kuurne-Brussel-Kuurne. Onder de slogan ‘Where Legends Will Be Remembered’ verschenen de eerste affiches en banners ondertussen al in het straatbeeld. Net als de vorige zeven edities tekende ook nu Joost Brys (54), zelf bestuurslid en marketingverantwoordelijke bij Kuurne-Brussel-Kuurne en woonachtig in Heule met zijn bedrijf ‘Hit the Moon’ voor het ontwerp van de affiche.

Volks karakter

“Met onze affiche willen we jaar na jaar de identiteit van zowel Kuurne als onze wielerwedstrijd naar een hoger niveau tillen”, aldus Joost Brys. “We proberen altijd zo origineel mogelijk uit de hoek te komen en zoeken daarbij steeds de rand op. De afgelopen jaren mochten we altijd heel positieve reacties ontvangen op onze ontwerpen. We begonnen zeven jaar geleden met een affiche waarbij het brave beeld dat we hadden van wielrenners werd doorbroken. Daarna volgden drie jaren waarbij we onze inspiratie haalden uit het slechte weer dat de koers kende. Ook het volkse karakter dat de koers uitstraalt, werd uiteraard niet vergeten in een van onze affiches. De laatste edities zorgen we ervoor dat de winnaars in de picture worden geplaatst op de affiche. Ook onze slogans ondergingen doorheen de jaren een metamorfose. Gezien het internationale karakter van onze wielerwedstrijd werd de afgelopen edities overgestapt op Engelstalige slogans denken we maar aan ‘Where Legends Conquer’ op de affiche waarop ook Peter Sagan te zien was en dit jaar ‘Where Legends Will Be Remembered’.”

Kuurne-Brussel-Kuurne, de koers als eerbetoon aan Nesten

Om de 71ste editie van Kuurne-Brussel-Kuurne in de kijker te plaatsen, had Joost drie verschillende voorstellen klaar. Twee die de trend van de afgelopen twee jaren volgden en één waar de Kuurnse karikaturist Nesten die in oktober vorig jaar overleed, deel van uitmaakte. Het bestuur van Kuurne-Brussel-Kuurne twijfelde niet lang.

“Dat de keuze viel op de affiche die Nesten in de kijker plaatste, lag voor de hand”, gaat Joost verder. “Nesten was altijd van de partij op Kuurne-Brussel-Kuurne, hij was een man van het volk en zo konden we ook meteen het volkse karakter van onze koers opnieuw in de kijker plaatsen. Hij maakte van vrijwel al onze winnaars een karikatuur en elke figuur die dit jaar op onze affiche prijkt, had een link met Nesten. Zo ging Jan Raes zich altijd wassen en kleden in de woning van Nesten, om maar een voorbeeld te geven.”

Parcourswijziging

Er worden iets meer dan 600 affiches gedrukt die op diverse plaatsen in het straatbeeld zullen uitgehangen worden. Op de affiche staan onder meer wielrenner Jan Raes, Roger De Vlaeminck, Patrick Sercu, Andrei Tchmil, Patrick Lefevere (die in 1978 Kuurne-Brussel-Kuurne won, red.), Peter Sagan, Tom Boonen, Mark Cavendish, Peter Van Petegem en Jasper Stuyven afgebeeld, samen met Nesten die centraal staat in het campagnebeeld.

Aan het parcours werd trouwens wat gesleuteld. Om veiligheidsredenen verdwijnt dit jaar de Wolvenberg uit het parcours en werden twee nieuwe hellingen waaronder de Volkegemberg gelegen op kilometer 33,3 en de Eikenmolen op de 47,9 kilometer aan de wedstrijd toegevoegd. Aan de start verschijnen dit jaar 17 Worldtourploegen. Een dag voor de profs in actie komen, kunnen ook de wielertoeristen op zaterdag 2 maart hun eigen Kuurne-Brusssel-Kuurne rijden. Een deel van de opbrengst zal geschonken worden aan een goed doel.

Vrijwilligers gezocht

Het bestuur van KBK is trouwens nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers die organisatorisch en/of commercieel gedreven zijn en de organisatie achter de wielerwedstrijd willen komen versterken. Wie zich geroepen voelt, kan contact opnemen met Joost Brys op het nummer 0478 33 82 62. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier