Kuurne: “Bij vzw JanSan moet iedereen thuiskomen”

"We proberen de jongeren ook andere waarden mee te geven, zoals beleefdheid" © Reiner Van Wonterghem / Fort07.be
Redactie KW

De voorzitter van vzw JanSan is opgetogen met zijn titel van Krak van Kuurne. Jan Van Wonterghem legt dan ook zijn ziel in de vzw die jonge skaters een plek geeft om zich uit te leven en te ontplooien. “We beschouwen onszelf als mentors.”

Chiro Sint-Michiel, jeugdhuis ‘t Molentje en vzw JanSan. Dat is het palmares van de 28-jarige Krak van Kuurne Jan Van Wonterghem. “Met leeftijdsgenoten en oud-Chiroleden vertoefden we in ons post-Chiro-tijdperk veel in ‘t Molentje dat we later verbouwden”, vertelt Jan. “Door die verbouwingen kregen we subsidies waarmee we een skate contest organiseerden. We bouwden toestellen om die dan te verhuren. Niet zo ideaal : het opbouwen en afbreken nam namelijk veel tijd in beslag en dat voor altijd maar enkele dagen plezier.”

Niet veel later kreeg de vriendenbende van de gemeente de vraag om iets te doen aan het skateprobleem in Kuurne. “Er was namelijk geen skatepark waardoor jonge skaters rondhingen op het marktplein. Die vraag van de gemeente kwam als geroepen. In 2015 werd vzw JanSan geboren. We huren een pand in de Harelbeeksestraat waar ons skatepark is ondergebracht. We zijn open op woensdag, vrijdag en zaterdag, telkens van 15.30 tot 22 uur.”

Ik sta er soms nog van te kijken hoe nonchalant sommige gastjes wel zijn

De sfeer in het skatepark is zeer familiaal. “Het is de bedoeling dat al wie er komt zich thuis voelt. Naast jonge skaters verwelkomen we er ook veel van onze leeftijdsgenoten. Met die gasten vertoefden we vroeger in jeugdhuis ‘t Molentje, maar omdat het publiek er alsmaar verjongt en wij blijven verouderen (lacht), komen onze leeftijdsgenoten naar ons skatepark om iets te drinken. De bar is dan ook onze voornaamste bron van inkomsten. Van 2 euro per skatebeurt kom je namelijk niet rijk. We willen voor het skaten ook niet meer vragen dan dat, het moet bijna gratis zijn.”

Reglement

“Ikzelf ben ongeveer twee keer per week in het skatepark, onder meer om een oogje in het zeil houden. Dat is nodig. We hebben zelfs een skatereglement om ons een beetje in te dekken. Ik sta er soms nog van te kijken hoe nonchalant sommige gastjes wel zijn. We moeten het hen echt zeggen dat als ze iets kapot maken, het normaal is dat ze dat ook zelf opruimen. We proberen hen ook andere waarden mee te geven, zoals beleefdheid. Als ze toekomen, bijvoorbeeld, is het de gewoonte dat ze ons een hand komen geven. We beschouwen ons een beetje als hun mentors.” (lacht)

“Uiteraard ben ik ook om te skaten in het skatepark. De gasten vinden dat ook tof, ze tonen dan fier als een gieter hun nieuwe trucjes. Als ik niet aan het skaten ben, vind je mij ongetwijfeld terug aan de pingpongtafel. Dat is trouwens -naast het skaten- een echte rage geworden”, besluit Jan.

VRAGENRONDJE

Wil je in Kuurne blijven wonen ?

Jan Van Wonterghem : “Ik heb hier een huis gekocht en ga hier dus blijven wonen. Ik vind Kuurne gemeente met een jeugdige uitstraling. En ik hou van die ons-kent-onssfeer. Je moet nog maar je deur buiten stappen of je komt al iemand tegen die je kent. En als je dan eens buiten Kuurne komt en een Kuurnenaar tegen het lijf loopt bijvoorbeeld op een festival dan schept dat altijd een extra band.”

Wat zijn je professionele ambities ?

“In februari start ik met een vriend een nieuw project binnen Stroomop. We willen samen huizen renoveren. We gaan proberen alles zelf te doen en dat met de nadruk op ecologie. Ik ben schrijnwerker en stukadoor. Het is mijn droom om die beide ambachten te kunnen combineren.”

Zou je jezelf omschrijven als een familiemens ?

“Mijn ouders en mijn broers zijn heel belangrijk voor me. Oudejaarsavond bijvoorbeeld heb ik samen met hen gevierd. Maar ik voel me ook thuis bij mijn vrienden, mijn vrienden zijn ook familie voor me.”

Hoe ziet de toekomst van vzw JanSan eruit ?

“Het gaat goed met Jansan, de vzw telt ruim 250 leden. Naast het skaten organiseren we in onze loods ook evenementen, zoals Buren bij Kunstenaars en A Day of Hip Hop. Ook financieel staan we er goed voor. Verder doen zoals we bezig zijn, voorlopig is dat ons motto.”

BIO

Privé

Jan (28) is de zoon van Ludwig en An Van Wonterghem. Hij is de broer van Karl (29), Reiner (26) en Lucas (25).

Opleiding

Hij volgde middelbaar aan Don Bosco in Sint-Denijs-Westrem. Hij is gestart met een bacheloropleiding houttechnologie aan Hogeschool Gent, maar heeft die opleiding niet afgerond.

Loopbaan

Jan werkt als schrijnwerker bij Stroomop in Kuurne, de zaak van zijn ouders.

Vrije tijd

Hij is voorzitter van vzw JanSan.

(Eline Desmet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.