Kuurne: “Belangeloze inzet is sterkte van samenleving”

Marc Plets met zijn vrouw Ingrid Blomme en twee van hun kleinkinderen, de 6-jarige Mattijs Plets (uiterst links) en Lothar Plets (9). © OV
Redactie KW

Marc Plets is een graag en veel geziene vrijwilliger in het Kuurnse verenigingsleven. Zij verkiezing tot Krak van Kuurne kwam verrassend, maar doet hem naar eigen zeggen enorm deugd. “Alles wat ik doe, doe ik vol positief enthousiasme.”

Hoewel hij in 2014 met vervroegd pensioen ging, zitten zijn dagen vaak meer dan overvol. “Ik zou graag nog eens een boek kunnen uitlezen, maar zelfs daar kom ik bij momenten amper aan toe”, glimlacht hij. Marc Plets is een vrijwilliger in hart en nieren. Als trekker van de succesvolle Boelbeurs, als spilfiguur binnen de Kuurnse Voedselbank, als cateraar bij Govaka, een organisatie voor uitgebreide fietsvakanties of als medewerker van de lokale CD&V, Marc is er nagenoeg altijd en overal bij.

Gecharmeerd

“Ik heb soms het gevoel dat het een beetje té wordt, maar langs de andere kant is het vaak moeilijk om zaken los te laten. Ik ben altijd al wel een sociaal dier geweest, waarschijnlijk zit dat engagement in de genen van de familie Plets”, vertelt hij. “Ingrid, mijn vrouw, en ik proberen dat positief inzetten voor een ander ook wel door te geven.”

Als ik terugblik ben ik altijd al een sociaal dier geweest

Dat ‘de vrijwilliger’ een uitstervend ras is, wil Marc niet gezegd hebben, al ziet hij wel dat vooral jonge mensen het moeilijker hebben om zich voor langere tijd te engageren.

“Misschien is dat een gevolg van te volle agenda’s en het teveel aan andere activiteiten. Eenmalige evenementen of kortere projecten, dat lukt vaak wel.”

“Nochtans is dat samenkomen, dat samen organiseren, die belangeloze inzet de grootste sterkte van een samenleving”, stelt Marc. “Mensen hebben nood aan elkaar. Om te vertellen of om te luisteren. Dat ik daar mijn steentje aan kan bijdragen, voelt goed. En het feit dat ik nu deze erkenning krijg charmeert me zeker. Alles wat ik doe, doe ik vol positiviteit en enthousiasme.”

Moestuin

Om tot rust te komen duikt Marc zijn grote moestuin in. Van april tot september is hij er dagelijks wel te vinden. “Ik kan er mijn hoofd leegmaken. Het feit dat ik mijn moestuin kan combineren met een aangenaam bezoekje aan mijn schoonmoeder is uiteraard mooi meegenomen”, lacht hij. “Ik zou ook graag opnieuw wel wat aan fietsen toe komen. Recreatief weliswaar. Genieten van het buiten-zijn.”

Ondanks zijn vele bezigheden, komen zijn gezin en familie altijd op de eerste plaats. “Ik zou alles laten vallen, als er één van hen me nodig heeft. Mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen zijn echt wel mijn grootste geluk”, vertelt Marc. “Dat zij nu trots kunnen zijn op mij, doet me ontzettend veel deugd.”

Vragenrondje

Als trekker van de Boelbeurs heb je het evenement mee doen groeien tot wat het vandaag is. Hoe verklaar je dat succes?

“We zijn 23 jaar geleden begonnen met de Boelbeurs, in een organisatie van de KWB met het feestcomité van Sint-Pieter. Kleinschalig, maar heel gezellig. Toen we door de renovatie van de Sint-Pieterszaal moesten verhuizen naar de Kubox konden we verder uitgroeien. In 2016 klokten we af op een 160-tal ‘verkopers’ en ruim 1.600 bezoekers. Veel Kuurnenaars maar evengoed mensen die van erg ver komen.”

Waarin verschilt de Boelbeurs van andere rommelmarkten?

“Wij zijn met de Boelbeurs in mijn ogen zoveel meer dan een rommelmarkt. Ik zeg altijd dat onze missie tweeledig is. Enerzijds heb je het idee van recycleren en het milieu door zaken die iemand overbodig acht, te koop aan te bieden. Maar anderzijds brengt de Boelbeurs gewoon zoveel mensen op de been.”

Het sociale aspect is ook heel belangrijk?

“Ik durf misschien te stellen dat het verkopen vandaag bijzaak is (lacht). Er zijn tientallen mensen die langskomen voor een koffie, een pannenkoek en een babbel. Volgens mij vinden velen dat ongedwongen sociaal contact, die praatjes, die onophoudelijke passage simpelweg aangenaam. Het Boelbeursweekend is elk jaar iets om naar uit te kijken. En we proberen er ook telkens ten volle van te genieten. Maar na afloop, rustig in de zetel ploffen, voelt minstens even goed. Zonder de meer dan 100 vrijwilligers zou zoiets organiseren onmogelijk zijn. Ik wil al die mensen dan ook van harte bedanken.”

Bio

Privé

Marc Plets (60) woont samen met zijn vrouw Ingrid Blomme in de Molenput. Het gezin bestaat verder uit zoon Koen en dochters Tine en Karen. Hij is verder ook de trotse opa van zes jonge kleinkinderen.

Opleiding en loopbaan

Na een lange carrière bij Bekaert werd Marc afdelingsverantwoordelijke bij Waak. Ruim twee jaar geleden ging hij met brugpensioen.

Vrije tijd

Zijn grootste passie is het onderhouden van zijn grote moestuin. Hij trekt geregeld op bezoek bij zijn schoonmoeder en staat dag en nacht paraat voor kinderen en kleinkinderen.

(OV)