Kustpolitie zal ook dit weekend de grenzen met buurlanden streng controleren

Redactie KW

De politie aan de Belgische kust controleert niet alleen op dagjestoeristen of tweedeverblijvers, maar ook de grenzen met de buurlanden worden streng gecontroleerd. “Alleen grensarbeiders kunnen we doorlaten”, klinkt het. Vrijdag werden bijvoorbeeld heel wat Nederlanders onverbiddelijk teruggestuurd.

Aan de Oostkust vinden dit weekend heel wat controles plaats. Vrijdag waren er al heel wat grenscontroles in de politiezone Damme/Knokke-Heist. “Toen hebben we heel wat Nederlanders die naar België wilden komen, tegengehouden aan de grens”, vertelt persverantwoorde Isolde Van Eenooghe. Ze wilden hier boodschappen komen doen, anderen wilden medicijnen kopen of moesten hier voor het werk zijn. Die laatsten moesten een geldig attest kunnen voorleggen. Anders werden ze teruggestuurd.”

Enkel grensarbeiders en dringende verplaatsingen toegelaten

Dit weekend zal er opnieuw streng gecontroleerd worden. Politie te paard zal de dijk en het strand controleren en er worden ook mobiele camera’s ingezet om de verkeersstromen in de gaten te houden. Ook de politiezone Westkust houdt sinds gisteravond een extra oogje in het zeil aan de Franse grens. “We staan niet permanent op dezelfde plaats, maar controleren op verschillende plaatsen en verschillende tijdstippen“, vertelt persverantwoordelijke Ine Deburchgraeve. “Grensarbeiders laten we door en ook dringende verplaatsingen staan we toe. Maar nog te vaak merken we dat wandelaars of tweedeverblijvers de oversteek willen maken.”

De controles om toeristen weg te houden, blijken wel effect te hebben. Zo werden vrijdag al vijftig procent minder personen teruggestuurd dan in de dagen voordien. “We willen vooral personen afraden om naar hier te komen en daarvoor zullen we als het moet ook boetes uitschrijven. Jammer genoeg krijgen we nog regelmatig oproepen voor privéfeestjes of treffen we vier vrienden aan in een wagen. Er kwam zelfs een melding binnen van een restaurant dat nog altijd klanten binnenliet. Dat kan absoluut niet. Ook tweedeverblijvers tonen niet altijd evenveel begrip. ‘We betalen toch ook belastingen’, zeggen ze dan. Maar het gaat niet om geld, maar om gezondheid.”

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.