Kustburgemeesters: “We kunnen verbod tweedeverblijvers niet langer handhaven”

© belga
Redactie KW

De kustburgemeesters zeggen dat ze het verbod op de komst van tweedeverblijvers niet langer kunnen handhaven. Dat blijkt woensdag uit een rondvraag bij de burgemeesters.

De Nationale Veiligheidsraad zou eerst bekijken of tweedeverblijvers vanaf 18 mei terug naar de kust konden komen, maar die datum wordt nu verschoven naar ten vroegste 8 juni. De kustburgemeesters verklaarden zich vorige week na overleg nog bereid om tweedeverblijvers vanaf 18 mei opnieuw toe te laten.

“Er wordt nu streng gecontroleerd en nog merken we dat er tweedeverblijvers toekomen en dus tussen de mazen van het net glippen. Van zodra mensen vrij op bezoek kunnen komen bij elkaar, wordt het onmogelijk om daar de tweedeverblijvers nog uit te pikken”, zegt burgemeester van Blankenberge Daphné Dumery (N-VA). Dumery is daarom van plan om de voedingskramen op de markt toe te laten om zo de druk van extra inwoners op de supermarkten te verlichten.

Ik ga mijn diensten niet vragen het onmogelijke te doen

Ook burgemeester van Bredene Steve Vandenberghe (sp.a) betwijfelt of de politie de regel nog kan handhaven. “Hoe meer de regels worden versoepeld, hoe meer we moeten rekenen op het gezond verstand van de mensen. Ik ga mijn diensten niet vragen het onmogelijke te doen. De focus van onze politiediensten zal eerder liggen op het controleren van social distancing en samenscholingen.”

Daarnaast deelt ook de burgemeester van Oostende die mening. “Wij willen zeker niet ingaan tegen de Veiligheidsraad maar het is de realiteit dat we het verbod op tweedeverblijvers niet meer kunnen handhaven. Door de versoepeling kunnen mijn politiediensten dat simpelweg niet meer controleren”, aldus burgemeester Bart Tommelein (Open Vld).

“Frustratie”

“Bij de vorige beslissing van de veiligheidsraad was 18 mei al vooropgesteld als dag waarop er weer dagjesmensen en tweedeverblijvers naar de kust mochten komen”, zegt de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “De kustburgemeesters hebben toen zelf gezegd dat ze liever nog geen dagjestoeristen zagen komen op 18 mei, omdat er ook nog geen horeca zal zijn. Maar tweedeverblijvers gaan enkel naar de winkel en koken hun potje zelf. Het wekt natuurlijk frustratie op dat de veiligheidsraad nu 8 juni vooropstelt, nadat ze eerst zelf 18 mei had genoemd. Zowel Bart Tommelein als ikzelf hadden dit ook vooraf aangekaart binnen onze partijen. Maar goed, we zullen ons hierbij neer moeten leggen, tenzij we de veiligheidsraad alsnog kunnen overtuigen. Maandag is er een overleg van de kustburgemeester met minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) en daar zullen we het er nog over hebben.”

(Belga/HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier