Kustburgemeesters volgen Veiligheidsraad: eerst tweedeverblijvers, daarna dagjestoeristen

Een cocktail drinken op het strand van Blankenberge zit er nog niet meteen in. © Davy Coghe
Redactie KW

De kustburgemeesters houden vast aan hun gefaseerde aanpak voor de heropstart van het kusttoerisme. De kustburgemeesters willen nog altijd eerst tweedeverblijvers toelaten aan de kust en dan pas toegang geven aan verblijfstoerisme en als laatste dagjestoeristen. Daarin blijft de kust wel de voorschriften van de Nationale Veiligheidsraad volgen. Wanneer tweedeverblijvers welkom zullen zijn aan de kust, is dus nog niet duidelijk.

De kustburgemeesters hebben maandag een akkoord bereikt over de organisatie van het kusttoerisme komende zomer. Opvallend daarin is dat de kustburgemeesters blijven vasthouden aan een gefaseerde aanpak waarbij tweedeverblijvers als eerste weer welkom zullen zijn aan de kust. Afgelopen dagen was daar nog discussie over tussen verschillende kustburgemeesters omdat de controle op tweedeverblijvers niet haalbaar bleek te zijn.

“Wij zullen de voorschriften van de Nationale Veiligheidsraad wel degelijk volgen, alleen vragen we om mensen in fasen toe te laten aan de kust en niet allemaal tegelijk”, aldus gouverneur Carl Decaluwé. De kust wil eerst tweedeverblijvers toelaten. In tweede instantie willen ze de kans geven aan het verbijfstoerisme in hotels, B&B’s, campings en vakantieappartementen en dan pas aan dagjestoeristen. Zij zouden pas welkom zijn vanaf het moment dat de restaurants en cafés opnieuw opengaan.

De burgemeesters vragen wel om tweedeverblijvers ‘zo snel mogelijk’ weer toe te laten, al plakken ze daar geen datum meer op. Ook voor de volgende fases noemen ze geen datum. Wel zijn ze van plan om op 27 juni weer reddingsdiensten te voorzien op de stranden, al sluiten ze niet uit dat ook dat niet zal kunnen. De beslissing ligt bij de Nationale Veiligheidsraad.

Strandplan

Voorts werd beslist dat er één uniform raamwerk wordt voorzien waarin de kustgemeenten op eigen maat maatregelen kunnen nemen. Het raamwerk bestaat uit volgende punten: een verkeerscirculatieplan voor zowel personenwagens als personen, een strandplan met focus op toegang tot het strand, bewaakte zwemzones vanaf 27 juni en een circulatie- en terrassenplan voor de dijk, winkelstraten en andere publieke ruimtes. Evenementen zullen de hele zomer nergens aan de kust kunnen doorgaan, geen grote, geen kleine.

Elke gemeente kan op basis van het aantal bezoekers zelf invulling geven aan deze plannen. “Een belangrijke voorwaarde is dat we het aantal bezoekers continu in kaart kunnen brengen. Enkel zo kunnen we ingrijpen indien nodig”, aldus Decaluwé. “Wat de parkings betreft, kunnen de gemeenten zelf beslissen hoe ze dat aanpakken. Sommige parkings kunnen volledig gebruikt worden met respect voor de social distance, bij andere ligt dat moeilijker. Als het echt nodig is, kan de toegang tot een badplaats worden afgesloten, zoals vroeger nog gebeurd is met Oostende voor Anker.”

Capaciteitstekort in Nieuwpoort en Blankenberge

De kustgemeenten zullen dus continu het aantal bezoekers moeten monitoren. Zo werd al berekend hoe groot de capaciteit van de stranden per gemeente precies is. Op basis daarvan zullen de gemeenten een strandplan uitwerken. Daarbij staan Nieuwpoort en Blankenberge voor de grootste uitdaging. Zij hebben volgens de cijfers een capaciteitstekort op de stranden.

Gouverneur Carl Decaluwé (links) en voorzitter van het kustburgemeestersoverleg en burgemeester van Brugge Dirk De fauw lichten het gemeenschappelijke voorstel van de kustburgemeesters toe.
Gouverneur Carl Decaluwé (links) en voorzitter van het kustburgemeestersoverleg en burgemeester van Brugge Dirk De fauw lichten het gemeenschappelijke voorstel van de kustburgemeesters toe.© HH

Om de plannen te kunnen uitvoeren heeft de kust nood aan 140 extra politiemensen. Daarvan komen 40 mensen uit een West-Vlaams solidariteitspeleton en worden nog 100 politiemensen extra gevraagd uit de federale reserve. De kustburgemeesters willen benadrukken dat ze in eerste instantie de regels van de nationale veiligheidsraad blijven opvolgen.

Economisch bloedbad

“Wij noemen geen datums, maar daar hebben we ook niets aan te zeggen”, aldus burgemeester Jean-Marie Dedecker van Middelkerke. “Die beslissing ligt bij de Nationale Veiligheidsraad. Wat de tweedeverblijvers betreft: we vragen dat zij zo vlug mogelijk mogen komen. Dat is ook oncontroleerbaar. Ik denk dat de burger zelf burgerlijk ongehoorzaam zal worden. Je mag familie bezoeken, maar je mag geen lekkende kraan vervangen in je tweede verblijf.”

De vergadering van de kustburgemeesters begon met een uiteenzetting van viroloog Steven Van Gucht. “Daar heb ik niets nieuws uit geleerd”, zegt de Middelkerkse burgemeester. “Als het probleem van een tweede coronagolf zich stelt, moeten we het oplossen. Er is op dit moment geen heropflakkering, de cijfers dalen. Maar de huidige situatie is wel onhoudbaar voor onze mensen, voor onze winkeliers. Er dreigt een economisch bloedbad.”

“Er is nog zwaar gediscussieerd op het kustburgemeestersoverleg. We worden geregeerd door een junta”, foetert Jean-Marie Dedecker. “Alles lag al vooraf klaar. Het stoort me dat er geen datums worden genoemd. Dat zou de mensen perspectief bieden. En de oncontroleerbaarheid van de maatregelen. Wij zitten nu met de gebakken peren. Het is belachelijk! Dat betekent morgen weer 100 mails van verontruste burgers. En in Nederland zijn alle stranden open.”

“Geen heksenjacht”

“We willen in fases werken”, zegt Oostends burgemeester Bart Tommelein. “Wat de tweedeverblijvers betreft: dat is moeilijk controleerbaar. Wij zullen doen wat de nationale veiligheidsraad vraagt, maar gaan ook geen heksenjacht organiseren. Tweedeverblijvers maken nu eenmaal deel uit van een stad. Dat is een kwestie van gezond verstand.”

Oostende is zich wel al volop aan het voorbereiden op zomerdagen met minder volk. “Op topdagen zijn er in Oostende zo’n 200.000 mensen, waarvan 71.000 inwoners en 50.000 tot 60.000 dagjesmensen. De rest zijn tweedeverblijvers en verblijfstoeristen. Nu zullen zeker de helft minder dagjesmensen kunnen komen, al plak ik er nog geen cijfer op. We zullen wellicht met een reserveringsssyteem werken, al laat ik nog in het midden hoe.”

“Als wij de economie aan de kust niet weer kunnen opstarten, dreigt een sociale catastrofe. Dat betekent voor Oostende: meer armoede, meer leefloners, psychische en sociale problemen. Het is zoeken naar een evenwicht. Het kan niet dat het hele land zijn economie mag heropstarten, behalve de kust.”

“Plaats tekort in Blankenberge”

“We zijn blij dat we in fasen kunnen opstarten”‘, zegt burgemeester Daphne Dumery (N-VA) van Blankenberge. “Zo kunnen we leren uit één fase alvorens aan de volgende te beginnen. In Blankenberge hebben we zeker plaats te kort op onze stranden. Normaal hebben we er 32.600 plaatsen, nu maximaal 25.700. Maar in de praktijk zal het nog minder zijn, onder meer door de strandbars. We kunnen maximum 11.000 strandgasten toelaten deze zomer. We zijn nu aan het uitwerken hoe we dat zullen doen. In elk geval hoeven we deze zomer geen promotie te voeren. Ik hoop ook op hulp van hogerhand om al van in het binnenland te signaleren als het in Blankenberge te druk zal zijn. Zo kunnen de bezoekers naar een andere gemeente rijden. Er is solidariteit onder de burgemeesters, maar die komt niet naar boven door andere discussies.

Evenemententool

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir kondigde aan het binnenlands toerisme nog meer dan anders te zullen promoten. “Anders zetten we Vlaanderen ook op de kaart in het buitenland, maar dat hoeft nu niet. De kusthandelaars kunnen beroep doen op de diverse premies en de tijdelijke werkloosheid, maar de beste steun zal het snel – maar veilig – heropstarten van het toerisme zijn. Ik vind het goed dat de kustburgemeesters op één lijn staan. En voor de strandredders wil ik bekijken hoe we hen kunnen ondersteunen om coronaveilig te werken.”

Evenementen blijven deze zomer verboden aan de kust, maar daar had minister Demir nochtans een oplossing voor. “We werken aan een tool met 18 parameters, waaruit kan worden afgeleid of het evenement mag doorgaan of niet. Gaat het evenement binnen of buiten door, is het staand of zittend… Ook hier staat veiligheid voorop. Ik verneem nu dat de kust evenementen nog verbiedt, hier hebben ze dan ook andere katten te geselen met de vele toeristen die zullen komen. Maar in de rest van West-Vlaanderen zijn evenementen nog niet uitgesloten deze zomer.”

(HH/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier