Kustburgemeesters bepalen deze week gemeenschappelijk standpunt over terrassen paasvakantie

Het is afwachten of toeristen in de paasvakantie op een terrasje terecht zullen kunnen.©Peter MAENHOUDT
Het is afwachten of toeristen in de paasvakantie op een terrasje terecht zullen kunnen.©Peter MAENHOUDT
Hannes Hosten

De kustburgemeesters overleggen deze week om tot een gemeenschappelijk standpunt te komen over de heropening van de horeca in de paasvakantie. Voor burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD) van Middelkerke moeten de terrassen open, maar zijn Oostendse collega Bart Tommelein (Open VLD) wil eerst met de horeca zelf praten.

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) van Brugge, voorzitter van het kustburgemeestersoverleg, zegt dat er een datum wordt gezocht om deze week nog digitaal te vergaderen en uit te maken welk standpunt moet worden ingenomen tegenover het overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land. “Ik denk niet dat het voorstel tot burgerlijke gehoorzaamheid van Jean-Marie Dedecker door iedereen gevolgd zal worden”, stelt De fauw. “Het is zijn stijl om te shockeren, maar dien je daar iemand mee? Heeft het zin dat horecazaken even openen en na een controle enkele uren later weer te moeten sluiten? Maar anderzijds zal er toch iets moeten gebeuren als in de paasvakantie veel volk naar de kust komt.”

“De terrassen weer open? Ik hoor zowel bij Horeca Vlaanderen als van lokale uitbaters dat de horeca zelf niet op die lijn zit”, zegt burgemeester Bart Tommelein van Oostende. “Ik heb veel sympathie voor de mensen die de horeca open willen, maar er stellen zich heel wat praktische bezwaren. Als enkel aan de kust de terrassen open zijn en in het binnenland niet, lok je nog meer volk naar de kust. Wat met de premie waar de horeca-uitbaters recht op hebben als ze dicht zijn? Wat als het regent? Niet iedereen kan een terras en takeaway combineren. Dat alles zou ik toch eerst eens met de horeca willen uitpraten.”

“Nog wat tijd”

“De ene badplaats is ook de andere niet. Wij in Oostende kennen vooral de problematiek van de treinreizigers en de vele dagtoeristen, die allemaal naar dezelfde hotspots komen”, vervolgt Tommelein. “Als we er de toelating voor krijgen van het overlegcomité, kan een lokale burgemeester, in samenwerking met de horeca, wel initiatieven nemen om de spreiding te bevorderen. Of Misschien evolueren de cijfers in die zin dat er toch nog iets mogelijk is voor het hele land. Op 26 maart is nog een overlegcomité gepland. Er is nog wat tijd om te praten.”

Jean-Marie Dedecker hield afgelopen weekend een fel opgemerkt pleidooi om de terrassen weer te openen. “Het is de zoveelste vakantie aan de kust die wij zouden missen, en het toerisme is de enige economische sector die wij hebben”, argumenteerde de Middelkerkse burgemeester zondag in De zevende dag op Eén. “Vandaag komt iedereen naar de kust, de mensen zitten op de trein als sardientjes in een blik. Maar op een strandstoel van een terras plaats nemen, dat mag niet.”

Er zijn ook vragen over de strandbars, zeker als ze ook ligstoelen verhuren. Dat gebeurt onder meer in Blankenberge. Volgens de huidige regelgeving mag je een strandstoel verhuren en mag je ook drankjes en hapjes verkopen om mee te nemen, maar de combinatie mag niet. Dat leidt tot de absurde situatie dat mensen op een gehuurde strandstoel wel een drankje mogen drinken dat ze elders hebben gekocht, maar niets mogen nuttigen dat ze kochten bij de zaak waar ze hun stoel huurden. Ook daar willen de kustburgemeesters meer duidelijkheid over.