Kustburgemeesters niet gewonnen voor waardebon voor tweedeverblijvers

Vlaams minister Zuhal Demir is bezorgd om de toeristische sector. © belga
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) lanceerde in De Zondag een oproep aan de kustburgemeesters. “Geef de tweedeverblijvers een waardebon voor de lokale economie. Dat kan de toeristische relance vooruithelpen”, klonk het. Aan de kust is er echter weinig animo.

Zuhal Demir is bezorgd om de toeristische sector. Ze vreest dat de sector de laatste zal zijn die kan heropstarten. Volgens een inschatting van Toerisme Vlaanderen zou de coronacrisis voor een omzetverlies van anderhalf miljard euro per maand zorgen.

De Vlaams minister van Toerisme lanceerde daarom de oproep voor een waardebon voor de tweedeverblijvers. “De tweedeverblijvers zullen de eerste toeristen zijn na de crisis. We gaan hen nodig hebben. Geef hen daarom een waardebon voor de lokale economie. Dat kan de toeristische relance vooruit helpen.”

Er is echt weinig animo voor het voorstel. Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) vindt het geen goed idee. “Er zijn nu dringender zaken“, vindt hij. Steve Vandenberghe (SP.A), de burgemeester van Bredene, reageert dan weer als door een wesp gestoken. “Met die ene domme quote zet de minister al ons werk op de helling.”

En ook aan de westkust zijn de reacties negatief. “De timing van de minister is zeer ongelukkig. Nu is het niet het moment om aan sinterklaaspolitiek te doen en ad hoc beslissingen te nemen”, klinkt het bij monde van burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche.

Burgemeester Bram Degrieck van De Panne hoopt dat de oproep van Zuhal Demir ‘fake news’ is. In een aan haar gerichte brief geeft hij haar het voordeel van de twijfel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.