Kustburgemeesters niet enthousiast over Oostends reservatiestrand

© JR
Redactie KW

Niet alle kustburgemeesters zijn even blij met het aangekondigde strandplan van de Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open Vld). “Wat de burgemeester van Oostende met zijn strand doet, dat is zijn zaak, het is zijn strand. In Middelkerke blijft iedereen welkom”, zegt burgemeester Jean-Marie Dedecker. In Blankenberge zit burgemeester Daphné Dumery vanmiddag samen met de veiligheidscel van de politie.

Woensdag kondigde de Oostendse burgemeester een eerste plan aan voor het Oostendse strand. Op het drukste stuk strand tussen het Zeeheldenplein en het Thermae Palace zal wie er een dagje strand van wil maken, zijn plaats moeten reserveren. De stranden van Mariakerke en van Raversijde zal vrij toegankelijk blijven. Daar is het doorgaans veel rustiger dan het strand in het centrum van de stad. Er wordt wel gevraagd een strandzeil mee te brengen om de zone waar men ligt af te bakenen. Heb je die niet zelf, dan kan je die huren voor de prijs van 17 euro, ligstoelen en kussens inbegrepen.

Iedereen blijft welkom in Middelkerke

Het hele plan zal in goede banen geleid worden door de beachteams die bestaan uit stewards en jobstudenten. Ook de politie krijgt een vaste uitvalsbasis op het strand. Het strand van Oostende moet zo plaats bieden aan 30.000 strandgangers in de bewaakte zwemzones.

Niet iedereen deelt dezelfde mening als de Oostendse burgemeester. Op sociale media zijn de meningen over het strandplan verdeeld. Er wordt enerzijds heel wat kritiek geuit op het plan, maar er zijn ook voorstanders. Maar ook bij de andere kustburgemeesters is er verdeeldheid. Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke is formeel. “Iedereen blijft bij ons welkom, van de gewone arbeider, tot de meest succesvolle zakenman. Ook wie een hotelkamer huurt in een vijfsterrenhotel of wie een appartement huurt blijft welkom, tot zelfs de dagtoerist. Wie gaan niemand verbieden om op ons strand te zitten. Wij kennen onze capaciteit en die is vrij groot. Wij kunnen mensen op het strand plaatsen van Raversijde tot aan de pier van Nieuwpoort. We hebben ook het grootste stuk bewaakt strand van de kust en ook het meest aantal redders.”

“We gaan uiteraard opvolgen hoeveel mensen ons strand zullen bezetten, maar enkel in uiterste nood gaan we dat wat begeleiden. Ik spreek dan over de topzomerdagen waarop heel wat mensen naar de kust afzakken. Wat de burgemeester van Oostende met zijn strand doet, dat is zijn zaak. Het is zijn strand. Maar ik herhaal: iedereen blijft van harte welkom in Middelkerke.”

Blankenberge wacht af

In Blankenberge hebben ze voorlopig nog geen plan klaar, maar dat zit er volgens burgemeester Daphné Dumery (N-VA) wel aan te komen. “Ik begrijp de uitdaging van de burgemeester van Oostende“, vertelt ze in een reactie aan onze krant. “Wij zitten een beetje met hetzelfde probleem in Blankenberge. Wij beschikken niet over evenveel strand als andere steden en gemeenten aan onze kust en net daar ligt het grote probleem. Oostende is echter sneller klaar met hun analyse dan wij. Donderdagmiddag kom ik samen met de veiligheidscel van de politie die een risicoanalyse klaar heeft.”

Het plan van burgemeester Tommelein zorgt voor heel wat beroering aan de kust.
Het plan van burgemeester Tommelein zorgt voor heel wat beroering aan de kust.© JR

“Momenteel worden wij door heel wat firma’s gecontacteerd die normaal de handen vol hebben in de zomer met de vele festivals. Allemaal hebben ze een plan klaar om ons te helpen. Een daarvan is om ons strand als een festivalweide te zien. In Oostende heb ik het gevoel dat ze dat daar ook zo zien. Alleen zal moeten blijken of dat al dan niet haalbaar is. Ik vraag me wel af hoe hij het precies gaat doen. Ik heb begrepen dat zijn plan in principe gratis is en dat de plaats op het strand gereserveerd zal moeten worden. Maar dat moet je nog gaan controleren ook en dat kost geld. Dat is geld dat in Blankenberge momenteel niet voor handen is, daar ga ik eerlijk in zijn. Maar ik ben wel benieuwd naar de details van zijn plan. Ik zal zeker leren uit zijn bevindingen, maar het moet betaalbaar blijven voor de stad.”

Knokke reageert fel

Graaf Leopold Lippens, burgemeester van Knokke zegt in het Laatste Nieuws dat zijn stranden wel open blijven voor iedereen. “Tommelein heeft de kust nooit vertegenwoordigd en zal dat ook nooit doen”, zegt hij fel. “Dat hij doet wat hij wil met zijn strand. Het onze blijft wél open voor iedereen.”

Koksijde werkt met zones en een drone

Marc Vanden Bussche, burgemeester van Koksijde wou niet meteen reageren op het plan van zijn partijgenoot. “Wij zitten gelukkig niet met die stadsproblematiek zoals dat in Oostende het geval is. Wij hebben het geluk dat we ons enkel en alleen maar moeten bezig houden met het toerisme in onze gemeente. Ik ga mij ook niet uitspreken over het plan van Bart Tommelein. Oostende valt ook helemaal niet te vergelijken met de andere badplaatsen”, vertelt de burgemeester.

In Koksijde hebben ze echter ook al een plan klaar. “We hebben, na Middelkerke, het grootste stuk strand van de kust. Ons strand loopt van Sint-Idesbald tot Nieuwpoort. We hebben ook het geluk dat we over een breed strand beschikken met een brede zeedijk. Dat zorgt voor mogelijkheden. Ons strand gaan we indelen in zones. Die zones zullen aangegeven worden met een groen, oranje of rood licht. Is het groen dan betekent dat dat ons strand voor een derde bezet wordt. Bij oranje betekent dat dat ons strand voor twee derden bezet wordt. Bij rood licht gaan we mensen aansporen om een andere zone op te zoeken.”

Maar ook bij ons blijft iedereen welkom. Om dat te monitoren gaan we onze al aanwezige webcams inzetten, maar we gaan daarbij ook een drone inzetten. Maar we rekenen vooral op de burgerzin. De coronaregels zitten er ondertussen ingepompt. Eigenlijk verwachten we niet al te veel problemen. Aan iedere reddingspost gaan we ook een steward inzetten. Die steward is een soort coronacoach die mensen op een vriendelijke manier op hun burgerplicht zal wijzen. Maar ook daar verwacht ik niet al te veel problemen. We hebben in ons land voldoende verantwoorde mensen rondlopen, al zullen er altijd mensen zijn die de regels aan hun laars lappen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.