Kust verwacht relatief rustig weekend maar druktebarometer raadplegen blijft aangeraden

© belga
Redactie KW

Op basis van de huidige weersvoorspellingen verwachten Westtoer en de toeristische sector aan de Kust een relatief rustig weekend. Maar omdat ook dit weekend en in de komende week tal van Belgen, Duitsers en Nederland naar zee reizen voor een meerdaags verblijf, blijft de druktebarometer raadplegen aangewezen.

Volgens een online panelbevraging van iVox heeft 17 procent van de Belgen plannen om de komende zeven dagen naar de Kust te komen. Het gaat zowel om dagjestoeristen, verblijfstoeristen en tweedeverblijvers.

“De Belg kiest nog altijd graag voor een vertrouwde bestemming als de Kust. De goede dagen van de jongste week zijn alvast een opsteker voor de hele toeristische sector aan zee“, aldus Stefaan Gheysen, algemeen directeur Westtoer. Het provinciebedrijf Westtoer is tevreden dat het voorspellend model (Dranoeter vzw – Salesbridge) goed werkt. De gegevens die in het model samengebracht worden (weer, historische gegevens, intentiepeilingen, boekingsdata) laten toe accurate voorspellingen te doen.

Goede cijfers voor vakantiewoningen

De sector van de vakantiewoningen heeft een sterke inhaalbeweging gemaakt in juli. De sector noteert 20 à 25 procent meer boekingen dan vorig jaar. Deze week (met 21 juli) is alvast een voltreffer. Ook de laatste week van juli ziet er veelbelovend uit.

Peter Bonhomme (CIB Kust): “De bezettingsgraad rond deze tijd bedraagt 90 tot 95 procent. Tot half augustus blijft de belangstelling groot maar er zijn nog mogelijkheden. Met deze goed cijfers wordt het verloren voorjaar gedeeltelijk goedgemaakt. De sector noteert ook een groeiende belangstelling voor het najaar”. De verhuurkantoren benadrukken dat extra aandacht besteed wordt aan het informeren en sensibiliseren van vakantiegangers.

Ook de campings hopen in de komende weken meer binnen- en buitenlandse vakantiegangers te verwelkomen. Het Belgisch zomerweer biedt een ideale gelegenheid voor een gevarieerde vakantie aan zee.

Nederlanders en Duitsers

Volgens het boekingsplatform Stardekk is er bij de hotelboekingen een status quo met vorig weekend. Vooral de hernieuwde belangstelling van Duitse en Nederlandse toeristen aan de Kust is opmerkelijk.

Volgens alle beschikbare gegevens verwacht Westtoer voor het komend weekend op verschillende plaatsen aan de Kust code groen tot geel. Dit betekent dat het op bepaalde plaatsen druk kan zijn.

Druktebarometer raadplegen

Westtoer adviseert vakantiegangers om de druktebarometer te raadplegen. De Kust telt tal van rustige plaatsen. Die kunnen op drukkere dagen een prima alternatief vormen voor de drukkere gebieden in het centrum van de badplaats.

De online druktebarometer geeft permanent de actuele situatie in de badplaatsen weer. Elke zone krijgt een kleur van donkergroen tot oranje. Die kleurcodes geven aan hoe druk het er op dat moment is: donkergroen staat voor rustig, lichtgroen staat voor gezellig, geel staat voor druk en oranje voor zeer druk. De druktebarometer werd intussen meer dan 925.000 keer geconsulteerd.

Het provinciebedrijf Westtoer roept op om alle maatregelen van de federale en lokale overheid inzake de handhygiëne, de social distancing, de beperkte contacten en het gebruik van mondmaskers (in winkels en op het openbaar vervoer) strikt na te leven.

Alle info om deze zomer een vakantie aan zee te plannen, vind je terug op www.dekust.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier