Kust is klaar voor verlengde Hemelvaartweekend

Het provinciebedrijf Westtoer en de tien kustgemeenten zijn klaar voor de verlengde weekends in mei. De toeristische sector heeft zich ook nu goed voorbereid om de gasten een fijn en veilig vakantiegevoel te bezorgen. Op basis van de boekingen verwacht men alvast een gezellige drukte tijdens het verlengde Hemelvaartweekend.

“De opening van de terrassen en de aangekondigde versoepelingen bieden perspectief voor de hele toeristische sector aan de Kust”, klinkt het bij Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. “Spreiding in tijd en ruimte geldt eveneens voor de verlengde weekends in mei. Mensen moeten zich veilig voelen. Onze gezondheid is een topprioriteit. We blijven de vakantiegangers goed informeren hoe ze in de huidige omstandigheden optimaal van de vakantiesfeer aan zee kunnen genieten. We zijn hoopvol dat de volgende vakantieperiodes in betere omstandigheden kunnen plaatsvinden.”

Meer reservaties

Tijdens het Hemelvaartweekend wordt aan zee opnieuw veel volk verwacht. Uit de statistieken van onlineboekingen blijkt dat hotels vrijdag- en zaterdagnacht een derde meer reservaties tellen dan het laatste weekend van de krokusvakantie. Al zijn de bezettingscijfers voor kusthotels wisselend. Sommige hotels noteren een bezetting van zo’n 85 procent terwijl anderen een beperkte bezetting hebben. Verschillende hotels blijven nog steeds gesloten omdat de huidige situatie niet rendabel is.

Toeristische verhuurkantoren verwachten een gezellige drukte tijdens het verlengde weekend. De bezettingsgraad schommelt naargelang de badplaats tussen de 75 en 95 procent. Het aantal boekingen ligt daarmee hoger dan in 2019. In mei 2021 spreken tal van verhuurkantoren van een stijging van ongeveer 35 procent tegenover mei 2019.

Campings aan de kust noteren overwegend goede bezettingscijfers met zo’n 90 tot 95 procent bezetting. Vzw Kustcampings spreekt van opvallend vroege reservaties voor het verlengde weekend.

Reddingsposten

Westtoer en de kustgemeenten raden bezoekers aan om zich vooraf goed te informeren over de geldende coronamaatregelen maar ook over de initiatieven van zowel de ondernemers als de gemeenten. Ook wordt aangeraden om voor een bezoek aan de kust de online druktebarometer te raadplegen.

Tijdens het Hemelvaartweekend zijn in verschillende badsteden al reddingsposten geopend. Zo zijn in Koksijde, Oostende en Knokke-Heist drie posten bemand. In De Haan gaat het om twee posten en ook de enige post in Zeebrugge is geopend. In Blankenberge zijn met zes posten bijna alle zwemzones open. IKWV benadrukt dat zwemmen in onbewaakte zones verboden is.

Info: www.dekust.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.