Kust verwacht 325.000 dagtoeristen in openingsweekend

De zee bracht velen verkoeling de voorbije week. © Peter Maenhoudt
Hannes Hosten

De kust stevent af op een zonovergoten start van het zomerseizoen. Met een hittegolf in de laatste week van juni en een zonnig eerste weekend van de zomervakantie lijkt een heet seizoen zoals vorig jaar binnen handbereik. Alles hangt natuurlijk van het weer af, maar de kust bereidt zich voor op een volkstoeloop. Westtoer roept toeristen op om met de trein en de kusttram te komen. Oostende wijst erop dat de Strandparking achter het station op 29 juni weer opent en je dus maar beter niet de stad in rijdt.

De topzomer van 2018 ligt bij iedereen nog vers in het geheugen. Toen klokte de kust af op 6,8 miljoen dagjesmensen in juli en augustus, het tweede hoogste aantal van de voorbije 20 jaar. Heel juli en begin augustus was het bloedheet, en de iets mindere maand augustus moest toeristisch amper onderdoen voor juli. In juli 2018 vonden 3,5 miljoen dagtoeristen de weg naar zee, in augustus was dat 3,3 miljoen. Breien we daar dit jaar een verlengstuk aan? Van de toeristische sector mag het alvast. En de prognoses ogen goed.

Zes miljoen dagtoeristen

“Na een reeks prachtige dagen is de toeristische sector aan de kust helemaal klaar voor het echte zomerseizoen. Ook dit weekend wordt warm zomerweer voorspeld. Zaterdag en zondag worden 325.000 dagtoeristen verwacht aan zee. Voor de hele zomer schat Westtoer dat ongeveer zes miljoen dagtoeristen naar zee zullen reizen”, zegt Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD), gedeputeerde en voorzitter van Westtoer.

“Door het goede zomerweer noteert de hotelsector voor het komende weekend alvast een bezetting van circa 85 procent. Alle kustgemeenten organiseren voor een breed publiek originele zomerinitiatieven”, luidt het nog bij Westtoer. “De twee zomermaanden tellen meerdere topweekends. Een zomerse topdag – zondag of feestdag – brengt ongeveer 200.000 dagtoeristen naar zee. Hotels noteren nu al heel wat reservaties voor juli en augustus.”

Files

De volkstoeloop naar de kust heeft ook een keerzijde: files op de autosnelwegen en alle andere invalswegen naar onze badplaatsen. En in de centra, zoals Oostende de laatste tijd op zonnige dagen telkens weer moet meemaken, stropt het verkeer al evenzeer. “Westtoer en de kustgemeenten raden aan om de trein en de kusttram te gebruiken om deze zomer te reizen naar en langs de kust. Vlotte mobiliteit draagt bij tot een milieuvriendelijke ontwikkeling van een toeristische regio. Het openbaar vervoer is zeker tijdens de zomer een sterk alternatief”, stipt Westtoer aan.

Gebruik de trein en de kusttram en vermijd zo files en opstoppingen

“De strandparking – de voormalige ferryterminal achter het station van Oostende – is open van 29 juni tot en met 1 september”, benadrukt Peter Craeymeersch, directeur van Toerisme Oostende. “Als het weer meevalt, gaan we weer een topzomer tegemoet. We startten vorig weekend goed met het culinaire evenement A l’Ostendaise, waarvoor meer dan 20.000 mensen afzakten naar het Zeeheldenplein. We hebben ook een mooi aanbod voor als het weer wat minder is: ik denk aan de tentoonstelling FC De Kampioenen in het kursaal en Kapitein Winnokio in het Fort Napoleon.”

“Er zijn ook onze grote evenementen zoals Theater aan Zee, de Paulusfeesten en het Filmfestival, waarmee we de zomer nog verlengen. Daarnaast openden in Oostende een reeks nieuwe zaken, waaronder een nieuwe strandbar. Het draait niet meer alleen rond strand en zeedijk, al blijven die de grootste troef. Zeker als het broeierig heet is in het binnenland, zoeken en vinden mensen verkoeling aan zee”, weet Craeymeersch.

Hotelbezetting

“De laatste week van juni is normaal nog relatief kalm, maar nu hebben de hotels al een heel goede bezetting”, vertelt Bart Boelens, voorzitter van Horeca Middenkust en zelf hotelier in Oostende. “En de telefoon staat niet stil. In de weekends met mooi weer verwachten we een bezetting van 90 tot 100 procent. Op hete dagen ontvluchten de mensen echt het binnenland. We kunnen nog niet voor het hele seizoen spreken, maar de start ziet er mooi uit.”

Overal druk

“We horen positieve geluiden bij de hotelsector. Er is al veel geboekt”, weet Nel De Crits, waarnemend diensthoofd toerisme van De Panne. “Wij bouwen deze zomer verder op de bestaande evenementen. Van de Vlaamse feestdag 11 juli maken we een groot evenement, met volksfeest en vuurwerk. De grootste nieuwigheid bij ons is de evenementensite C-lodge, aansluitend op het strand nabij het Canadezenplein, met reuzenrad, lasershooting, elektrische karts en zomerbar. Het is de kant van De Panne richting Koksijde, waar nu minder volk komt dan aan de andere kant. Dat hopen we nu helemaal open te trekken.”

“Dit weekend is het heel druk bij ons”, bevestigt ook Kevin Prijs van de stad Blankenberge. “De hotels zijn zo goed als 100 procent volzet, in de verhuurkantoren is het druk en de campings zullen zo goed als vol zitten. In de eerste week van juli is er nog voldoende beschikbaar, maar vanaf half juli wordt het erg druk. Maar alles blijft afhangen van het weer. Veel mensen boeken pas op het laatste moment.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier