Kust is klaar voor zomers topweekend: “Hopelijk gebruikt iedereen zijn verstand”

Toeristen met een mondmasker: een vertrouwd zicht aan de kust, vanaf dit weekend? © belga
Philippe Verhaest

We staan voor een verlengd weekend vol zonneschijn en duizenden (dagjes)toeristen zullen naar onze kust afzakken. De politie is voorbereid op die toeloop. “We hopen dat iedereen zich aan de regels houdt, want de voorbije weken zat het coronavirus vaak héél ver in de hoofden van de mensen”, zegt Philip Denoyette van politiezone Blankenberge-Zuienkerke.

Oostende mocht al zo’n 22.000 reservaties voor haar stranden noteren en alle kustgemeenten zetten zich schrap voor de eerste grote toeloop van deze zomer. Dat zorgt ook voor extra alertheid bij plaatsvervangend gouverneur Anne Martens. “Ik hoop dat iedereen met volle teugen van zon, zee en strand geniet, maar vooral de algemene regels goed opvolgt”, zegt ze. “Iedereen moet beseffen dat het coronavirus nog lang niet tot het verleden behoort. Als we een tweede golf willen vermijden, moeten we nú massaal ons verstand gebruiken. Hopelijk gebeurt dat ook.”

Als we een tweede golf willen vermijden, dan moeten we nú massaal ons verstand gebruiken – plaatsvervangend gouverneur Anne Martens

Tegelijk wil Anne Martens ook dat mensen een leuke tijd beleven aan zee. “Alles wat buiten kan plaatsvinden, is veilig. Op voorwaarde dat de geldende veiligheidsmaatregelen gerespecteerd worden. Hou dus voldoende afstand en vermijd samenscholingen. In het zuiden van West-Vlaanderen zien we her en der al opflakkeringen, de kust blijft voorlopig gespaard. Dat willen we zo houden.”

De cavalerie zal dit weekend prominent aanwezig zijn langs de kustlijn. “Het is onze plicht de mensen duidelijk te blijven maken dat deze crisis allesbehalve voorbij is. We moeten ten allen prijze een tweede lockdown vermijden, want die zou catastrofaal zijn.”

Kust is klaar voor zomers topweekend:
© BELGA

Kalme start

Philip Denoyette van de politiezone Blankenberge-Zuienkerke is eveneens waakzaam. “Het verlengd weekend kent wel een kalme start”, geeft hij mee. “De eerste treinen richting kust zitten allesbehalve vol en deze ochtend zijn de weergoden ons ook iets minder gunstig gezind. Dat kan straks helemaal anders zijn, dus zijn we perfect voorbereid op een massale toestroom. Net zoals de voorbije twee maanden, trouwens. De politiezone Mira (Waregem, red.) heeft ons vier extra manschappen geleverd en we kunnen ook rekenen op de steun van twee collega’s van de luchtvaartpolitie van Oostende en Zaventem.”

Ik schrik niet van deze opstoot. De mensen werden steeds lakser. Wanneer de politie een opmerking gaf, kreeg die de volle laag. – Philip Denoyette, PZ Blankenberge-Zuienkerke

“We laten niets aan het toeval over: aan het station zien toeristen aan de hand van dynamische infoborden welke strandzones nog beschikbaar zijn en we hebben ook de mogelijkheid om de Kerkstraat, de drukste straat van Blankenberge, af te sluiten. Dat moesten we tot nu toe al één keer doen.”

Philip denkt ook dat de berichtgeving over de heropflakkering van het coronavirus mensen zal weghouden van de kust. “Ik verneem zelfs dat hotels de afgelopen dagen annuleringen moesten noteren. Ik schrik trouwens niet van deze opstoot. De voorbije weken werden mensen steeds lakser. En wanneer de politie een opmerking gaf of iemand vroeg om aan de rechterkant van de straat te wandelen, kreeg die de volle laag. Ik had eerder al voorspeld dat de tweede golf nog voor het einde van de zomer zou starten. Jammer genoeg lijk ik nu gelijk te krijgen. Maar door massaal de regels te volgen, kunnen we die misschien alsnog tegenhouden.”

De Kerkstraat in Blankenberge moest de afgelopen maanden door de politie al één keer afgesloten worden om de drukte in de hand te houden.
De Kerkstraat in Blankenberge moest de afgelopen maanden door de politie al één keer afgesloten worden om de drukte in de hand te houden. “Die optie ligt dit weekend ook op tafel”, klinkt het.© BELGA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier