Kust is klaar voor drukste week(end) van het jaar: “Het vertrouwen is terug”

Aan de kust maken ze zich klaar voor een veilig, zonnig én propere vakantie. (Foto Belga) © belga
Redactie KW

Met het mooie weer en verlengd weekend op komst, ziet het er goed uit voor de kust. De hotels noteren al een gemiddelde bezettingsgraad van 90 procent. De horecasector is er naar eigen zeggen helemaal klaar voor. “Maar laat ons ook wel wezen: hoe mooi de zomer ook wordt, de afgelopen drie maanden halen we helemaal niet meer op.”

De week en het weekend rond 21 juli is doorgaans de drukste periode van de zomervakantie voor onze kuststreek. Normaal draait de horeca dan op volle toeren, terwijl ze dit jaar nog volop aan het rechtkrabbelen is van de afgelopen maanden waarbij ze de deuren moesten sluiten.

Toch ziet het er goed uit voor de komende week, met dank aan de goeie weersvoorspellingen. Volgens het boekingsplatform Stardekk zijn dit tien procent meer boekingen dan vorige week. Dat meldt Westtoer. De kusthotels noteren in de komende dagen een gemiddelde bezetting van 90 procent. Ook de sector van de vakantiewoningen hebben sterke cijfers voor de komende week, met een gemiddelde bezetting van 80 procent. De campings aan de Kust krijgen vooral Belgen en Nederlanders op bezoek en noteren een gemiddelde bezetting van 75 procent.

Volgens een online panelbevraging van iVox heeft 20 procent van de Belgen de intentie om de komende zeven dagen naar de Kust te komen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van eind juni. Het gaat zowel om dagjestoeristen, verblijfstoeristen en tweedeverblijvers.

Met dank aan binnenlandse toeristen

“Het vertrouwen is duidelijk terug”, bevestigt ook Bart Boelens, actief bij Toerisme Oostende, Horeca Vlaanderen, en uitbater van een hotel en twee cafés. “In het begin van de heropstart voelde je dat de toeristen nog wat afwachtend waren, maar het is ook voor hen duidelijk dat de kust heel wat maatregelen heeft getroffen en waardoor het dus perfect veilig is om naar hier te komen. Dat we met de dijk en het strand ook in open lucht zitten, helpt er natuurlijk ook aan. Het ziet er naar uit dat we tegen dit weekend een volledige bezettingsgraad zullen hebben.”

Met dank ook aan de binnenlandse toeristen. “Doorgaans zijn 60 à 70 procent van de bezoekers afkomstig van eigen land. Dat er nog niet veel buitenlandse toeristen zijn, heeft een grotere impact op steden als Gent, Brussel en Antwerpen. Bij ons noteren we wel de komst van enkele Luxemburgse en Duitse toeristen, verspreid over de hele kust.”

Dit weekend wordt het reservatiesysteem voor het Oostendse strand voor het eerst gebruikt. Er zijn ondertussen al meer dan 13.000 reservaties, gespreid over de verschillende dagen.

Ook de sector zelf is er klaar voor. “Maar laat ons wel wezen”, klinkt het bij Bart. “De afgelopen drie maanden kunnen we niet meer ophalen, hoe mooi de zomer ook wordt. Zowat iedereen zal het jaar afsluiten met rode cijfers. Voor wie afhaal kon doen, zal het misschien niet donkerrood zijn qua cijfers, maar we maken dit niet goed. Het zorgt er ook niet voor dat we reserves voor komende winter kunnen opbouwen. Maar we willen het vooral positief zien: we zijn er klaar voor en kijken er naar uit!”

Code geel

Volgens alle beschikbare gegevens verwacht Westtoer voor het verlengd weekend op verschillende plaatsen aan de Kust code geel. Dit betekent dat het op bepaalde plaatsen druk kan zijn. Westtoer adviseert vakantiegangers om de druktebarometer te raadplegen en de komende dagen ook de rustige plaatsen aan zee te ontdekken.

Stefaan Gheysen, algemeen directeur Westtoer: “Wanneer een bepaalde zone oranje gekleurd is dan kunnen dagtoeristen ervoor kiezen om uit te wijken naar een rustige plaats die groen is gekleurd op de druktebarometer. De Kust telt tal van rustige plaatsen. Die kunnen op drukkere dagen een prima alternatief vormen voor de drukkere gebieden in het centrum van de badplaats”.

“Kies voor de vele rustige plaatsen aan onze kust als het te druk wordt”

De online druktebarometer werd ontwikkeld door Westtoer in samenwerking met Proximus en maakt gebruik van mobiele telefoniedata. De barometer geeft permanent de actuele situatie in de badplaatsen weer. Elke zone krijgt een kleur van donkergroen tot oranje. Die kleurcodes geven aan hoe druk het er op dat moment is: donkergroen staat voor rustig, lichtgroen staat voor gezellig, geel staat voor druk en oranje voor zeer druk. De druktebarometer werd intussen meer dan 580.000 keer geconsulteerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier