Kurt en Raf Platteeuw uit Rumbeke schenken duiven aan West-Vlaamse Jeugdclub

Jeugdlid Bo Isaac met schenker Kurt Platteeuw. © (gf)
Redactie KW

Voor velen heeft de duivensport nog altijd een wat ‘oubollig’ imago. Een oude man met een versleten stofjas en een schuin gezakte sigaret in de mond. “Klopt niet”, zegt Christof Gheerardyn, voorzitter van de West-Vlaamse Jeugdclub van de duivensport. Die periode ligt al lang achter ons. Meer nog, de duivensport anno 2020 is een hoogtechnologische topsport geworden.

Ooit de volkssport nummer één in België kende de duivensport een aantal jaren geleden qua ledenaantal een enorme terugval. “Toch zijn we erin geslaagd om met de West-Vlaamse jeugdbeweging deze sterke daling te keren. Met meer dan 100 jeugdleden en herstarters hebben we het grootste ledenaantal van België onder de jeugdclubs. Jonge mensen proberen te begeleiden, in deze mooie sport, is een dankbare taak”, zegt de voorzitter.

Maar de basis is en blijft beschikken over ‘kwalitatief goede duiven’ en daar wringt vaak het schoentje. Belgische topduiven worden vaa, voor heel veel geld aan het buitenland verkocht.

Mooie resultaten

“Twee weken geleden kreeg ik een telefoontje van Kurt Platteeuw, een topduivenmelker samen met zijn vader Raf, bekend van Schoenen Vanluechene uit Rumbeke, die de laatste jaren ‘super’ resultaten behaalde met zijn kolonie duiven. Hij wilde iets doen voor de jeugdige liefhebbers in West-Vlaanderen. En wat voor iets. Alle jeugdleden van onze club en jonger dan 18 jaar zouden een gratis koppel duiven krijgen.”

Zaterdag 31 oktober was het dan zover. “Om en bij de 20 jonge gasten kwamen hun koppel duiven afhalen bij Kurt en Raf in Rumbeke. Ze konden hun cadeau, een duiver en een duivin, zelf kiezen uit een ruim aanbod. Bovendien waren het stuk voor stuk duiven die al iets bewezen hadden. Vaak vlogen ze heel mooie resultaten bij elkaar en stamden ze uit superduiven. De liefhebbers kregen dus een fantastisch en uniek cadeau, vergezeld van een pedigree (stamboom), het eigendomsbewijs en een fotoboek. Kurt had ook een aantal praktische tips neergepend die hij aan de jeugdige liefhebbers heeft meegegeven.”

“Vaak vlogen de duiven heel mooie resultaten bij elkaar”

“In de dertig jaar dat ik actief ben bij de KBDB (Koninklijke Belgische Duivenliefhebbers Bond) heb ik zo’n fantastisch gebaar op dergelijke schaal nog nooit meegemaakt. Een uitzonderlijk cadeau ter bevordering van de duivensport. Duiven die een enorm commercieel potentieel hadden werden zo maar ‘gratis’ geschonken.”

“In naam van de West-Vlaamse jeugdbeweging dank ik het ‘Team Platteeuw’ heel oprecht. “Ze hebben een steen in het behoud van de duivensport verlegd, kortom de duivensport op zijn mooist”, besluit een overgelukkige voorzitter. (AD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten