Kurt en Karolien uit Lendelede beleven vakantie in eigen streek

Kurt Meerschaert en Karolien Demeulenaere, samen met de kinderen Laura, Michiel en Marie-Elise. (gf)
Redactie KW

Kurt Meerschaert en Karolien Demeulenaere planden aanvankelijk een trip naar Slovenië, maar door de corona-lockdown moesten ze die reisplannen opbergen. “Geen probleem, want er is hier in de regio heel wat te ontdekken”, zeggen Kurt en Karolien.

Kurt Meerschaert (46) uit de Winkelsestraat is leerkracht in het middelbaar onderwijs, zijn vrouw Karolien Demeulemeester (24) kinderverzorgster. Het gezin heeft drie kinderen: Laura (17), Marie-Elise (15) en Michiel (12).

“De lockdown ten gevolge van de coronacrisis dwarsboomde onze aanvankelijke reisplannen”, zegt Kurt. “We hadden van vrienden en kennissen heel goede commentaren gehoord over de prachtige natuur in Slovenië en zouden die reisplannen concreet maken net vóór de uitbraak van het coronavirus. Door de lockdown moesten we wel andere plannen maken om de vakantie door te komen en ook afwachten wanneer er versoepelingen zouden komen. Dit jaar komt er voor ons alvast geen vakantie in het buitenland. Hoogstens gaan we in heel besloten kring enkele dagen naar de Ardennen.”

Twee van de drie kinderen van Kurt en Karolien kunnen gelukkig toch nog op kamp gaan. “Michiel vertrok al op 21 juli met de Chirojongens van Lendelede, voor Marie-Elise komt er nog een paardrijkamp en onze oudste Laura is moni bij de speelpleinwerking Jakkedoe.”

Anders leven

De voorbije lockdown heeft ook in het gezin Meerschaert een en ander veranderd. “Omdat we plots met 4 van de 5 gezinsleden bijna de volledige tijd thuis zaten, moesten we alles meer afstemmen op elkaar: de kinderen extra begeleiden bij de digitale schoolopdrachten, karweitjes die al lang bleven liggen opknappen – een deel van de tuin ombouwen tot moestuin – en een kleine poel aanleggen om meer natuur aan te trekken. En als leraar was ik van ‘s morgen tot ‘s avonds bezig omdat we de leerlingen digitaal moesten ondersteunen en les geven. We misten ook de contacten met de collega’s, leerlingen, mensen uit het verenigingsleven… Van die laatste zijn er genoeg: De Vlasbek, werkgroepen Trage Wegen en Steenuilen, Globetrotters, Ingelmunsterse Bierproefclub, heemkundige kringen Lethae en Ardooie-Koolskamp, Minaraad, Gecoro, verkeerscommissie Lendelede Lendelede…. Om tot rust te komen en vakantiegevoel op te doen, trok ikzelf vaak naar de Bergkapel en het Patrijzenbos”, weet Kurt te vertellen.

Geen festivals

Dit jaar zijn er geen festivals voor Karolien en Kurt. “Geen Labadoux, Rock Werchter, TW Classic, Dranouter, Alcatraz, Pukkelpop, NatuurWonderWandelingen, natuurwandelingen van de Torenvalk… We zoeken nu bewust de kalme plaatsen op, het liefst met onze eigen gezinsbubbel om zo weinig mogelijk risico’s op besmetting op te lopen. We blijven wel het liefst in de buurt. Ik kan bijvoorbeeld iedereen de kersverse wandelgids waaraan ik meewerkte aanraden, met 18 natuur- en landschapswandelingen in Zuid-West-Vlaanderen (https://www.natuurkoepel.be/wandelgids/, red.). En waarom niet een keer jouw eigen streek verkennen? Wandelen en fietsen in mijn geval steevast met de camera in de hand langs de lokale Trage Wegen, de bestaande paden. Een aantal lokale wandel- en fietsroutes staan op de Facebookpagina van De Vlasbek. Er zijn dichtbij heel wat leuke plekjes te ontdekken. Ik denk onder andere aan de Bergkapel, het Patrijzenbos, maar ook de westelijke kant van Lendelede.”

“We zoeken nu bewust de kalme plaatsen op, het liefst met eigen gezinsbubbel”

Kurt en Karolien kijken ook verder dan de eigen gemeente. “Ik denk aan de kleine natuurgebieden zoals de Groene Long in Kuurne, het Heulebeekdomein of het Vlaspark, de Avelgemse Scheldemeersen, Mandelhoek, Vaartaluds Zwevegem, Preshoekbos Lauwe, in Tielt de Poelberg en omgeving met de Meikensbossen, het zuiden van Kortrijk met het Argendaalbos, Bellegembos, Kooigem, Rollegem…

Groen lint

Een project waar Kurt zelf nog aan meegewerkt heeft, is het Groen Lint van Oostende. “Kijk eens achter de kustlijn waar je heel wat bijzondere landschappen, natuur maar ook cultuur en geschiedenis ontdekt en een heerlijk hapje kunt eten (https://www.oostende.be/groenlint, red.). Er is dus bij ons heel wat te beleven. Vakantie in eigen streek kan ook leuk zijn”, besluit Kurt Meerschaert. (IB)

– “Ik vertoef het liefst ergens in de vrije, rustige natuur (en in niet-coronatijden) daar waar het gezellig is met een babbel, een lach en een stevig biertje.”

– “Mijn favoriete horecaplek is daar waar een heerlijk streekbiertje kan gedronken worden. Bijvoorbeeld Brouwerij Demeester (Stasegem), D’Oude Maalderij (Izegem), De Stokerie (Zwevegem) en échte authentieke plekken zoals de Fagot (Ingelmunster), De Wolken (Kortrijk) en ‘t Kruiske (Deerlijk).”

– “Mijn favoriete biertjes zijn Koeketiene (Brouwerij Maenhout Pittem) en Bittere Waarheid (Brouwerij het Alternatief Izegem), maar daarnaast probeer ik ook graag nieuwe biertjes uit.”

– “Wat als het regent? Lezen, gezelschapsspelletjes spelen, foto’s verwerken, schrijven, studeren (!), filmpje of serie bekijken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier