Kursaal moet tegen 1 februari ingericht zijn als vaccinatiecentrum

Het Kursaal zal ingericht worden als vaccinatiecentrum voor de Oostendenaars, meldt burgemeester Bart Tommelein.© Peter Maenhoudt
Het Kursaal zal ingericht worden als vaccinatiecentrum voor de Oostendenaars, meldt burgemeester Bart Tommelein.© Peter Maenhoudt
Gillian Lowyck

Het Kursaal wordt ingericht als grootschalig vaccinatiecentrum in Oostende. Vanaf 1 februari moet de evenementenlocatie dienen als centrale plaats van afspraak voor het toedienen van de vaccins. Bewoners van de Vuurtorenwijk zullen voor hun prik naar Bredene kunnen. Volgens burgemeester Bart Tommelein wacht Oostende een zware opdracht als stad met de meeste 65-plussers.

Vanaf februari moet het Kursaal dienen als groot vaccinatiecentrum. “Dit is de allerbeste locatie in Oostende om zo’n centrum in te richten”, benadrukt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “We hadden in het begin verschillende opties. Denk maar aan sportzalen, De Grote Post, Duin en Zee… Maar als er versoepelingen zouden komen, kan het zijn dat die locaties dan niet meer beschikbaar zijn. De vaccinaties organiseren in de verschillende onmoetingscentra in de wijken lag eerst ook even op tafel, maar logistiek gezien is dit dan weer heel moeilijk te organiseren. Denk maar aan alle diepvriezers die dan overal beschikbaar moeten zijn.”

Ideale locatie

Vrij snel werd duidelijk dat het Kursaal de meest aangewezen locatie is voor een vaccinatiecentrum. “Het ligt erg centraal, er zijn meerdere uitgangen, er is genoeg parking. Er moeten verschillende zalen klaargestoomd worden zoals een EHBO-lokaal, een administratief lokaal,… Dat is allemaal geen probleem in het Kursaal. Tot de zomer staan er bovendien geen evenementen op de kalender. De geplande renovatiewerken aan de grote zaal zijn nog niet voor nu meteen. Daar komt nog bij dat de meeste Oostendenaars in het centrum wonen. Een ideale locatie dus. Oostendenaars die in de Vuurtorenwijk wonen, zullen naar het vaccinatiecentrum in Bredene kunnen gaan.”

Volgens Tommelein staat de stad Oostende voor een grote uitdaging. “Van alle steden in Vlaanderen telt Oostende procentueel het grootste aantal 65-plussers. Langs de kust heeft bijvoorbeeld Koksijde wel een nog oudere bevolking, maar van de centrumsteden heeft Oostende de oudste bevolking. Al die mensen vaccineren, dat is een grote opdracht.”

“Het is mijn grote ambitie voor 2021 dat we een zo normaal mogelijke zomer beleven” – Bart Tommelein

De vaccinatiecampagne in Oostende is ondertussen al goed van start gegaan. In de woon-zorgcentra Sint-Monica, De Drie Platanen en De Duinpieper kregen alle bewoners en een groot deel van het personeel al een eerste inenting. Volgende week starten de vaccinaties voor bewoners en personeel in de woon-zorgcentra van stad Oostende A. Lacourt en De Boarebreker. Tegen eind januari zouden alle bewoners van woon-zorgcentra in Oostende die dat willen een eerste prik gekregen moeten hebben.

Hard werken

Tegen 1 februari moet het Kursaal klaar zijn om de eerste vaccinaties al te geven en tegen half februari moet alles operationeel zijn. De steden en gemeenten moeten de richtlijnen van de overheid volgen en zorgen voor wacht- en personeelsruimtes, opslagplaatsen, enz. “We zijn volop bezig met de voorbereidingen”, gaat Tommelein verder. “We moeten hier inderdaad heel hard voor werken, maar dat zijn we ondertussen al gewoon. Denk maar aan het zomerteam. Heel veel mensen zijn erg bedreven geworden in alles wat tegenwoordig coronagerelateerd is.”

Vrijwilligers

Stad Oostende zal bij de opstart van het vaccinatiecentrum ook aandacht hebben voor toegankelijkheid en ondersteuning voor mensen die minder mobiel zijn. Er ligt een piste op tafel om aangepast vervoer te organiseren van en naar het vaccinatiecentrum. Mogelijk komt er ook een mobiel vaccinatieteam dat kan uitrukken in heel uitzonderlijke gevallen, voor mensen die echt onmogelijk hun huis kunnen verlaten.

Volgens burgemeester Bart Tommelein is er een heel grote bereidheid bij de bevolking om de handen uit de mouwen te steken in het vaccinatiecentrum. “We krijgen heel veel mails van mensen die zich spontaan aanbieden om te komen helpen”, zegt hij. “Zo kreeg ik pas een brief van alle Oostendse serviceclubs. Ook hun leden melden zich aan als vrijwilliger. Fantastisch dat er zoveel mensen willen helpen.”

“We hebben er alle belang bij dat de vaccinaties vlot verlopen, want het is mijn grote ambitie voor 2021 dat we een zo normaal mogelijke zomer hebben”, geeft Tommelein tot slot nog mee.

Wie mee de handen uit de mouwen wil steken, kan contact opnemen via vaccinaties@oostende.be. Gepensioneerde artsen of verpleegkundigen, of mensen met een medische scholing die nu een andere job uitoefenen zijn meer dan welkom. Ook voor logistieke en administratieve functies zullen mogelijk vrijwilligers nodig zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier