Kunstwerk ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Moorslede

Met een delegatie van de Franse gemeente werd door het gemeentebestuur de Cany-Barvillestraat geopend. (Foto JS) © (Foto JS)
Redactie KW

De gemeente kreeg een delegatie vanuit Cany-Barville, de Franse gemeente waarmee Moorslede verbroederd is, over de vloer. De burgemeesters van beide gemeenten onthulden samen een kunstwerk, dat doet herinneren aan de verwoestingen uit de Eerste Wereldoorlog.

Burgemeester Ward Vergote en Jean-Pierre Thévenot, burgemeester van de Franse gemeente Cany-Barville onthulden de Sint-Martinuskerk in Moorslede het kunstwerk ‘De Verwoeste Gewesten’ ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

“Het is de oorlog van honderd jaar geleden die ons hier vandaag samen brengt. Maar het is ook de vrede, want zonder vrede zouden we niet kunnen terugblikken op wat er toen gebeurd is”, aldus Daisy Decoene van de heemkundige kring van Dadizele.

“Het is eveneens uit dankbaarheid voor wat de gastgemeenten voor onze bewoners hebben gedaan.”

Heel wat Moorsledenaars vluchtten tijdens de Eerste Wereldoorlog en kwamen in het Franse Cany-Barville terecht. Ook daar staat nu een monument, dat herinnert aan de Eerste Wereldoorlog.

Tentoonstelling

Niet enkel buiten de Sint-Martinuskerk, maar ook binnen de Sint-Martinuskerk wordt de Eerste Wereldoorlog momenteel herdacht. Ludo Hameeuw van de Heemkundige Kring stelde er een tentoonstelling op. Daarin wordt het thema ‘Vluchtelingen’ behandeld.

“Heel wat Moorsledenaars sloegen op de vlucht. Naar Cany-Barville, maar ook naar de regio rond Mechelen, Herne en Balen”, aldus Luc D’haene van de heemkundige kring van Moorslede. De tentoonstelling, die vrij bezocht kan worden tussen 26 mei en 15 juli, toont ook diverse foto’s van de verwoeste gewesten in de Westhoek en in Moorslede.

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier