Kunstwerk Rope groot succes in PZ Heilige Familie

Justine Ranson, Liesbeth Verhulst, Ann De Clercq, Ief Spincemaille, Anny Lambrechts, Gilles Auquier, Marlies Lefever, Ann Maelfait en Demy Noppe. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Rope, een creatie van Leuvens kunstenaar Ief Spincemaille was vorige week in Kortrijk op vraag van BK6 op Buda-eiland. Rope was ook twee dagen op het Sint-Annabeluik, twee dagen op het Volksplein en twee dagen in Psychiatrisch Ziekenhuis Heilige Familie. Vrijdag was er een afsluitende performance op het Schouwburgplein.

Kunstenaar Ief Spincemaille trekt met Rope, een ‘reizend touw van 60 meter lang en een doorsnee van 30 cm’ rond en schrijft er verhalen over. “Rope geeft een touw een nieuwe betekenis”, zegt Ief. “Het is de bedoeling om tijdelijk sociale ruimtes en ontmoetingen te creëren. We gaan op zoek naar plaatsen waar we het gevoel hebben iets te ontdekken met Rope en waar we interessante interacties kunnen laten ontstaan.”

kracht van mensen

Marlies Lefever, ergotherapeute bij PZ Heilige Familie vertelt dat de patiënten allen vanuit hun eigen ervaringen en krachten een link vonden met Rope. “De ene zag een link met capoeira en iemand anders begon te praten over verbondenheid en nog een andere patiënt werd door Rope aangezet om er over te schrijven.” In het PZ zorgde Rope eens voor een andere manier om vanuit de kracht van mensen te werken. “Het zorgt in de eerste plaats al voor samenwerking, want het touw is zodanig groot dat je het samen moet verleggen.”

in de knoop

Bij de eerste kennismaking met Rope gingen verschillende patiënten zich er op zetten. Ief vertelde het verhaal van Rope en dit zette patiënten aan om ook hun verhaal te vertellen, want iedereen zit net als een touw wel eens in de knoop. De tweede dag werd Rope gebruikt voor de dagopening. De eerste therapie ging over mindfulness en ging door op het touw. “We probeerden de link te leggen tussen het touw en zich aanpassen aan de omgeving.” Volgens Ief creëert het feit dat iedereen ligt, hangt of zit op het object al een andere dynamiek dan dat je gewoon aan een tafel gaat zitten. “Je kijkt in andere richtingen. Ik vond het leuk dat Rope een deel van de groepstherapie kon zijn.” (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier