Kunstverkoop steunt project voor oorlogsvluchtelingen in Oekraïne: “Ik verkocht al voor ruim 3.000 euro”

Schepen Loes Vandromme, Olha Hruba, Vanya Vermeersch, Willem Vermeersch en Guido Ollevier. (foto MD) © MICHAEL DEPESTELE
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Het Poperingse stadsbestuur, het Kunstenfestival en Watounaar Guido Ollevier, voorzitter van het Bewonersplatform, steunen een project voor de oorlogsvluchtelingen in Oekraïne. Via een website kan men kunstvoorwerpen aankopen, of financiële steun overschrijven. Initiatiefnemers zijn Willem Vermeersch en zijn Oekraïense echtgenote Olha Hruba.

“Het thema van het Kunstenfestival dit jaar is Sense of Place, je bewust worden van de plaats waar je geboren en opgegroeid bent. De moeder van Willem Vermeersch, Lena Dekersgieter, is afkomstig van Watou. De aandacht voor de situatie in het door oorlog getroffen land begint hier te verminderen. Vandaar dat de stad en het Kunstenfestival het project een duwtje in de rug willen geven”, zegt schepen Loes Vandromme (CD&V).

Kunstenaar Willem Vermeersch (35), die nu in Mechelen woont: “We verkopen allerlei kunstwerken van heel diverse kunstenaars. Maar men kan er ook terecht voor T-shirts, computerprogramma’s rond artificiële intelligentie, persoonlijke dansinitiaties en dergelijke meer. De werken zijn onder meer van de hand van Belgische, Oekraïense en Palestijnse kunstenaars. Ik verkocht al voor meer dan 3.000 euro van mijn eigen werken. Met de opbrengst kopen we bestelwagens voor noodtransporten in Oekraïne, die onze familie en vrienden zullen uitvoeren. Ngo’s mogen immers niet binnen in onveilige gebieden om er mensen op te halen. Die bestelwagens zullen ginder blijven, en dienen als mobiele ziekenhuizen.”

Echtgenote Olha Hruba (32): “Wat velen niet weten, is dat de oorlog in mijn thuisland eigenlijk al begon in 2014. Maar de full scale invasion was er in februari van dit jaar. Onze familie en vrienden hebben dringend hulp nodig, anders zal er daar werkelijk niets meer overblijven. De humus voor het project is ondertussen gelegd, maar nu moet het geheel tot volle wasdom komen. Een van de werken hangt bij het onthaal van het Watouse Kunstenfestival, met de nodige doorverwijzing. Ook heel wat van de artiesten die dit jaar meewerken, zegden reeds hun steun toe.”

Catalogus

Op de sites www.artagainstbloodyshit.org en amy-art.app/public/showroom/oBe1 kan men de catalogus en de prijzen – tussen de 20 en 6.000 euro – van de werken met duiding raadplegen. Ook zie je er wat er met de opbrengst gedaan werd of wordt. Rechtstreeks geld doneren kan via gogetfunding.com/deterring-rf.

“Vandaag is het nog volop zomer, maar de winter staat voor de deur, en dan worden het nog hardere tijden in Oekraïne”, besluit Guido Ollevier van het Bewonersplatform Watou.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier