Kunstvereniging Màrmelade viert 5de werkingsjaar met optreden in serre

Vlnr: Dirk Derre, Mie Debruyne, Nele Serlet, Tim Baute, Joris Landuyt, Dries Watelle. © AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Al vijf jaar lang werkt Màrmelade aan unieke kunstbelevingen in en rond Beernem. Kwaliteitsvolle en hedendaagse kunst aan het grote publiek tonen, is het doel. Om dat te verwezenlijken, functioneert de vereniging vaak als verbinding tussen de kunstenaar, het publiek en de locatie. En bij die laatste schakel komen vaak unieke concepten uit de bus.

De kunst in een niet zo evidente locatie tentoonstellen, is vaak ons doel”, begint Dirk Derre, een van de groepsleden van Màrmelade. “De locatie van een expositie beschouwen we even belangrijk als de kunst zelf”, vult Tim Baute aan. Samen met Mie Debruyne, Dries Bonamie, Joris Landuyt en Nele Serlet vormen ze vzw Màrmelade. Hun naam staat voor ‘mengeling’, maar het accent zorgt voor een kwinkslag. Een jazzconcert in een tegeltoonzaal, een concert in een serre, een gedichtenexpositie in een bomenlaan, je kan het zo gek niet bedenken of het zat al in de ideeënbus van Màrmelade. “We kiezen er bewust voor om onze projecten niet in het OC De Kleine Beer te organiseren, we hebben daar niks tegen maar zoeken steeds een locatie die onze kunst tot een beleving doet uitgroeien”, vertelt Nele Serlet.

In de zomer van 2017 hing de vzw gedichten van Charlotte Van Den Broeck en Lies Van Gasse op in de Kooldreef in Beernem. De vzw liet beide dichters enkele dagen in en rond de gemeente verblijven. Zo konden ze elk gedicht schrijven in een echte Beernemse setting. De teksten werden opgehangen in de bomen van de Kooldreef, één gedicht hangt daar nu nog steeds. Tijdens hun vijfjarig bestaan bouwde Màrmelade al een specifiek doelpubliek op. Hun projecten zijn voor iedereen toegankelijk maar langzaamaan krijgen ze een vast publiek.

Het Onverwachte realiseren

Vooraleer ze aan hun eerste project begonnen, zocht de vzw tijdens lange gesprekken naar een eigen visie. Twee jaar lang debatteerden de groepsleden over wat hun organisatie eigenlijk wou doen. “We maken er een kunst van om het onverwachte te realiseren”, beschrijft Mie Debruyne de visie. “Kunst kan niet enkel te pas komen als al het andere de revue is gepasseerd, maar heeft een eigen plaats naast alle andere zaken in een maatschappij.”

Creatieve ideeën ontbreken bij Màrmelade nooit, want lang voor het ene project af is, borrelen nieuwe ideeën op. “Dat moet ook”, vertelt Dirk Derre: “Zo stoppen we nooit met denken en dat zorgt voor continuïteit. Voor ons volgende project werken we samen met een artiest die ons vroeg om met hem samen te werken. Dat is een primeur, we moeten nu wel nog op zoek naar een locatie. Normaal werken we altijd andersom en gaan we uit van een locatie. Maar eerst moeten we ‘Poltrock’, het concert van morgen, nog tot een goed einde brengen.”.

We willen geen kunst voor een elitepubliek. Onze projecten zijn budgetvriendelijk en iedereen mag ze komen bezoeken

De magie tussen de groepsleden valt op, het vereenvoudigt hun dagelijkse werking: “Doordat we elkaar aanvullen en elk onze eigen talenten op tafel kunnen leggen, hebben we nog nooit echt beslissingen moeten nemen. Die komen bij ons vanzelf. We genieten ook van de voorbereidingen van zo’n project”, vertelt Nele Serlet.

Verder kiest de vzw er bewust voor om niet het ‘normale’ pad te bewandelen: “Integendeel, we gaan liever nog verder weg van wat de culturele centra doen. We werken volledig onafhankelijk en vragen zelfs geen subsidie aan. We werken met sponsors en betaalden vroeger zelfs een deel uit onze eigen zak”, vult Mie Debruyne aan. De lat moet volgens Joris Landuyt hoog liggen, want daardoor lokken hun projecten enkel mensen die écht geïnteresseerd zijn: “We willen bewust geen kunst voor een elitepubliek. Onze projecten zijn budgetvriendelijk en iedereen mag ze komen bezoeken.”

Zaterdag 19 oktober brengt Poltrock, de muzikale broer van Nils Frahm, voor Màrmelade ‘Mutes, Moods & Machines’ in de serre van Watelle in Oedelem. Tickets: 15 euro.


Info: www.màrmelade.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier