Jonas Vansteenkiste (35) is master vrije kunsten en beeldend kunstenaar. Hij volgde vrije beeldende kunsten in Kortrijk, deeltijds kunstonderwijs beeldhouwen in Harelbeke en 3D, Gecombineerde Media en Nieuwe Media aan de KASK in Gent. Sinds 2015 is Jonas master na master Onderzoek in kunst en design aan Sint Lukas Antwerpen. Jonas werkt graag rond en met ruimtes en maakt daarbij gebruik van verschillende media zoals installatie, video, sculptuur, foto of tekening. Door de jaren hield Jonas tientallen nationale en internationale tentoonstellingen, maar sinds de coronacrisis loopt het iets minder. Er zijn vijf tentoonstellingen geannuleerd. Een ervan is 'Ruins' in Gent. "Ruïnes als metafoor voor het menselijke leven, ze appelleren ons aan vergankelijkheid en worden op deze manier vaak een spiegel van ons eigen leven. Ik noem het nu een expo die nooit zal opengaan. Het zou lopen van 14 tot 22 maart." Maar Jonas doet door. "Ik kan het zelfs niet laten vanuit mijn kot iets op te starten", lacht hij.

Verbinding

In het kader van de corona-uitbraak dacht Jonas na over hoe kunst kon gedeeld worden met een publiek. Zo bedacht hij 'Behind the Glass'. "Het is geïnspireerd door 'Through the Looking-Glass' en 'What Alice Found' van Lewis Carroll. Alice zit thuis vast. Ze verveelt zich en begint te fantaseren over een wereld aan de andere kant van het glas", vertelt Jonas.

Dat was mijn insteek om een raamtentoonstelling maken. "'Laten we doen alsof het glas zo zacht is geworden als gaas, zodat we erdoor kunnen. Het verandert nu in een soort mist en je kan er door', zei Alice. De tentoonstelling speelt met de glazen wand en laat de kijker de ruimte betreden. Het raam trekt je in de wereld van het kunstwerk zelf", aldus Jonas, die zijn project doorstuurde naar zijn (inter)nationale contacten. "Op 5 dagen tijd had ik 70 kunstenaars wereldwijd die elk voor of in hun raam en venster hun kunst tonen: onder meer in Skopje, Stockholm, New York en Sydney. Dat kan tellen om Kortrijk te zien als mogelijke culturele hoofdstad. Daarom is dit raamproject zo een oprecht verbindingsgegeven en misschien de essentie van culturele hoofdsteden. Een democratische mix van kunst tonen. We zijn allemaal kunstenaars die nu technisch werkloos zijn. Dus daarom we hebben nood aan projecten om ons positief zichtbaar te houden: vandaar 'Behind the Glass'. Zelfreflectie is nodig in cultuur."

'US' is een relationeel object: een kussen dat twee mensen verbindt, maar hen ook samen houdt?., gf
'US' is een relationeel object: een kussen dat twee mensen verbindt, maar hen ook samen houdt?. © gf

Meer info via: jonasvansteenkiste.wixsite.com

Jonas Vansteenkiste (35) is master vrije kunsten en beeldend kunstenaar. Hij volgde vrije beeldende kunsten in Kortrijk, deeltijds kunstonderwijs beeldhouwen in Harelbeke en 3D, Gecombineerde Media en Nieuwe Media aan de KASK in Gent. Sinds 2015 is Jonas master na master Onderzoek in kunst en design aan Sint Lukas Antwerpen. Jonas werkt graag rond en met ruimtes en maakt daarbij gebruik van verschillende media zoals installatie, video, sculptuur, foto of tekening. Door de jaren hield Jonas tientallen nationale en internationale tentoonstellingen, maar sinds de coronacrisis loopt het iets minder. Er zijn vijf tentoonstellingen geannuleerd. Een ervan is 'Ruins' in Gent. "Ruïnes als metafoor voor het menselijke leven, ze appelleren ons aan vergankelijkheid en worden op deze manier vaak een spiegel van ons eigen leven. Ik noem het nu een expo die nooit zal opengaan. Het zou lopen van 14 tot 22 maart." Maar Jonas doet door. "Ik kan het zelfs niet laten vanuit mijn kot iets op te starten", lacht hij.In het kader van de corona-uitbraak dacht Jonas na over hoe kunst kon gedeeld worden met een publiek. Zo bedacht hij 'Behind the Glass'. "Het is geïnspireerd door 'Through the Looking-Glass' en 'What Alice Found' van Lewis Carroll. Alice zit thuis vast. Ze verveelt zich en begint te fantaseren over een wereld aan de andere kant van het glas", vertelt Jonas.Dat was mijn insteek om een raamtentoonstelling maken. "'Laten we doen alsof het glas zo zacht is geworden als gaas, zodat we erdoor kunnen. Het verandert nu in een soort mist en je kan er door', zei Alice. De tentoonstelling speelt met de glazen wand en laat de kijker de ruimte betreden. Het raam trekt je in de wereld van het kunstwerk zelf", aldus Jonas, die zijn project doorstuurde naar zijn (inter)nationale contacten. "Op 5 dagen tijd had ik 70 kunstenaars wereldwijd die elk voor of in hun raam en venster hun kunst tonen: onder meer in Skopje, Stockholm, New York en Sydney. Dat kan tellen om Kortrijk te zien als mogelijke culturele hoofdstad. Daarom is dit raamproject zo een oprecht verbindingsgegeven en misschien de essentie van culturele hoofdsteden. Een democratische mix van kunst tonen. We zijn allemaal kunstenaars die nu technisch werkloos zijn. Dus daarom we hebben nood aan projecten om ons positief zichtbaar te houden: vandaar 'Behind the Glass'. Zelfreflectie is nodig in cultuur." Meer info via: jonasvansteenkiste.wixsite.com