Kunstproject ‘De Passanten’ verhuist van Ieperse binnenstad naar de deelgemeenten

Piethein Claeys, schepen Filip Bolle, Palieter Hillewaere, schepenen Valentijn Despeghel en Ives Goudeseune, Jan Yperman en Astrid Sioen aan het buurthuis De Druppel. © EG
Redactie KW

Ieder jaar nodigt stad Ieper in het kader van ‘De Passanten’ een Ieperse kunstenaar uit om een nieuw, tijdelijk kunstwerk te realiseren. Tot hiertoe werd telkens gekozen voor het Sint-Janshof als locatie. Nu wil het stadsbestuur naar de deelgemeenten trekken.

“De komende jaren willen we cultuur, sfeer en beleving buiten de binnenstad brengen. Maar ook de deelgemeenten zullen aan bod komen”, zegt schepen van Cultuur Valentijn Despeghel. “De eerste drie wijken die aan bod komen zijn De Vloei, de Ligywijk en de wijk Hoveland. Het volgende kunstproject zal in het Zaalhof plaatsvinden.

De Passanten

“Met dit project wil de stedelijke Commissie Beelden in de Stad meer kansen geven aan meer lokale kunstenaars om hun werk te tonen en de aandacht vestigen op één van de mooiste hoekjes van Ieper. Bovendien willen we de omwonenden erin betrekken om er op die manier ook een buurtproject van te maken. De eerste editie vond plaats in het Sint-Jansgodshuis in de Rijselstraat. Het Sint-Jansgodshuis is een historisch gebouw. Het is een voormalig godshuis, dat tot eind 2017 het Stedelijk Museum van Ieper huisvestte. Niet enkel de kunstwerken werden passanten op deze site. Het vroegere godshuis was en plaats waar zieken, pelgrims en reizigers werden opgevangen. Het werd ‘passantenliedenhuis’ genoemd, en er was ook de overgeleverde ‘passage’ van Godelieve van Gistel (circa 1070) die in het godshuis de nacht zou hebben doorgebracht toen ze voor haar man Bertolf op de vlucht was uit Gistel”, aldus schepen Valentijn Despeghel.

Palieter Hillewaere

Dit jaar is Palieter Hillewaere (37) aan de beurt. “Palieter is een geëngageerde Ieperse kunstenaar. In zijn werk vertrekt hij graag van een verhaal. Hij beeldt dit verhaal niet letterlijk uit, hij probeert het gevoel op te roepen dat er van uit gaat. Palieter wil met zijn werk mensen beroeren, doen stilstaan en mogelijks aanzetten tot het beleven van nieuwe memorabele momenten. Voor dit kunstwerk maakte hij 40 profielen van bewoners uit de drie genoemde stadswijken: De Vloei, Hoveland en Ligy. 37 wijkbewoners en drie passanten werden eind juni door Palieter getekend. Hun profielen in getrokken staal ontdek je van 3 augustus tot 31 oktober 2020 op de acht locaties langs het parcours van 2,9 kilometer.”

Drie wijken

De kunstwerken staan opgesteld in de drie genoemde wijken. “De Ligywijk is ontstaan na de Eerste Wereldoorlog. In het kader van de wederopbouw werd in 1921 aan de rand van de stad een ‘tuinwijk’ gebouwd met 139 arbeiderswoningen. De ‘cité Ligy’ is genoemd naar de gelijknamige Ieperse familie. Albert Ligy schonk de grond waarop de wijk werd gebouwd aan het Albertfonds. De gestandaardiseerde woningen werden nagenoeg allemaal verbouwd. Het originele stratenpatroon en de graspleinen geven de wijk ook vandaag nog een bijzonder cachet. Daar ontdek je een negental werken van Palieter.”

“De wijk Hoveland is een stadsuitbreidingsproject dat vanaf 1978 gefaseerd werd uitgevoerd onder impuls van de huisvestingsmaatschappij Ons Onderdak. Naar het voorbeeld van Amerikaanse voorstadswijken werd de structuur uitgetekend met Hovelandlaan en de Robrecht van Bethunelaan als grote assen. Daarop sluiten kleine doodlopende straten aan. Een groenstructuur verbindt de uiteinden van de straten en vormt een netwerk doorheen de wijk.”

De Vloei is de eerste duurzame wijk van Ieper. Op een terrein van 10 ha biedt ze een mix van individuele woningen en appartementen, samen goed voor 250 passieve of laagenergie wooneenheden. In deze autoluwe wijk is er extra aandacht voor groen, avontuurlijke speelruimtes en heel diverse waterpartijen. Het buurthuis De Druppel is een ontmoetingsplaats voor de bewoners van De Vloei, maar ook voor de mensen van de Ligywijk en Hoveland”, besluit schepen Valentijn Despeghel.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier