Kunstkoffer voor mensen met dementie: “De bewoners herontdekken hun vaardigheden”

Begeleidster Julie Mahieu, bewoonster Jenny, Sissey De Smeyter, Marjolein Heze, docente Magda Van Soon en Fien Pannekoucke. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Drie derdejaarsstudenten ergotherapie van Howest Kortrijk zochten via de combinatie van kunst en creatief materiaal een vorm van zingeving op maat voor mensen met dementie. Dit resulteerde in een kunstkoffer. “In het begin waren de mensen een beetje onwennig”, vertellen Sissey, Marjolein en Fien. “Maar eens die vertrouwensband groeide, liep het wel los.”

De drie derdejaarsstudenten Sissey De Smeyter (22), Marjolein Heze (20) en Fien Pannekoucke (21) zitten in hun laatste jaar ergotherapie aan Howest in Kortrijk. In de Zorgweek presenteerden zij hun project ‘De kunstkoffer’ voor personen met dementie.

“Dit project past in de opdracht Ondernemen Doe-Project’. We zijn er acht maanden mee bezig geweest”, duidt het drietal. Het project vond plaats in woonzorgcentrum De Weister in Aalbeke. Het centrum is een onderdeel van het OCMW. Er is in totaal plaats voor 46 bewoners die opnieuw onderverdeeld zijn in drie verschillende woonhuizen: Den Balder, Den Dries en Ten Lande. Den Balder biedt opvang aan ouderen met een fysische problematiek. De overige twee woonhuizen focussen op ouderen met een vorm van dementie.

“We zijn daar met 15 personen in gesprek gegaan over hun interesses, hun bezorgdheden, wat er bij hen leeft en wat ze zoal doen. We speelden in op alle interesses van de bewoners”, vertelt Sissey, die ook een specialisatie ouderenzorg geniet. “We lieten hen bijvoorbeeld stoffen of breiwol of ander materiaal voelen en foto’s bekijken. Je ziet bij hen zo de herinneringen opborrelen”, pikt Fien in. “Alle gegevens van ons gesprek en doeactiviteit hebben we uitgeschreven en bestudeerd. Omdat we alle drie ook een vooropleiding beeldende kunst gehad hebben, wilden we dit alles combineren met kunst. Dat kon een mooie kruisbestuiving creëren”, gaat Marjolein verder.

stimuleren

Enkele weken geleden werden in samenwerking met de ouderen twee oude koffers aangekocht door het zorgcentrum en omgetoverd tot verrassende kunstkoffers. Deze koffers zitten boordevol creatief materiaal om te ontdekken.

“Van breiwol, stiften, tekeningen en prenten tot zelfgeschreven gedichten, verf en verfborstels en kaarten en puzzels. We lieten hen drie sessie experimenteren”, vertelt Sissey. “In het begin waren ze een beetje onwennig met die koffer: ze moesten er eerst een vertrouwensband mee krijgen. Gaandeweg kwamen ze los en gingen elkaar zelfs stimuleren om samen iets te doen. De bewoners communiceerden door zich creatief te uiten”, aldus Fien.

De koffers werden op wieltjes geplaatst zodat ze gemakkelijk en vlot verplaatst kunnen worden binnen het woonzorgcentrum. “Het gebruik van de koffers boekte alvast mooie resultaten. In samenwerking met het personeel kunnen de bewoners in de toekomst de koffers verder gebruiken”, vult Marjolein aan. “De bewoner ervaart zo een vorm van zingeving op zijn/haar maat en heeft een positieve ervaring. Via externe prikkels kunnen ze hun (vergeten) mogelijkheden en vaardigheden (her)ontdekken”, besluit Sissey.

Een eerste koffer wordt voorzien in woonzorgcentrum Lichtendal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier