Kunstexpo tijdens laatste weekend november in Roeselare

Ten huize Katrien Deschrijver klinkt er volgend weekend niet alleen muziek, maar is er ook plaats voor een vleugje kunst. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Het weekend van vrijdag 29 november tot en met zondag 1 december wordt terug een aaneenschakeling van huiskamerconcerten. In de living van Katrien De Schrijver gaan ze zelfs nog een stapje verder.

“Het concept is gegroeid vanuit een idee”, zegt schepen Dirk Lievens, al vier jaar één van de stuwende krachten. “In aanloop van de eerste editie kwamen in het kasteel van Rumbeke – naast heel wat getalenteerde muzikanten en kunstenaars – ook flink wat mensen af die hun huis als podiumplek wilden openstellen. We wensten de warmte van de muziek te verbinden met de nestwarmte van een gezin. De eigenaars van de woning bepalen zelf wie komt spelen, hoeveel mensen ze uitnodigen, of ze een hapje of drankje aanbieden of eventueel een kleine bijdrage vragen. Het is ook de bedoeling dat er sowieso enkele plaatsen worden vrijgelaten voor onbekenden. We zien het als een soort netwerk. Laat ons mensen met elkaar verbinden. Het echte verbinden is elkaar in de ogen kijken.”

Totaalbeleving

“Ik ben er eigenlijk toevallig ingerold”, vertelt Katrien, die zelf behoorlijk piano speelt. “Werner Mareels zocht een locatie voor zijn Trio Adriaen.” Met drie renaissance-blokfluitisten, voor de gelegenheid uitgebreid met een klavecimbel, brengen ze muziek van de middeleeuwen tot vroegbarok. “Ik dacht: wij hebben bij ons thuis veel ruimte. Waarom zouden we naast die muzikanten geen kunstenaar plaatsen? De kunstwerken van mijn neef Paul De Schrijver passen perfect in het Villa Roslar-plaatje.”

Het is de bedoeling om alle zintuigen te prikkelen

Speciaal voor die avond is Paul trouwens een collectie schetsen aan het uitwerken. “Mijn partner, Martin Coene, is al jaren gepassioneerd door whisky en andere spirits. Zijn firma ‘Top Malts’ doet ook tastings en foodpairing.” Die dag zullen Katriens muziekliefhebbers kunnen proeven van enkele speciale whisky’s en gins. “Een tijdje geleden zat ik thuis en heb wat vrijwilligerswerk gedaan in de Televestiaire. Toevallig kwam ik in contact met vzw T’hope, die de schrijnende problemen van armoede kenbaar wil maken. Sindsdien maak ik elke woensdagavond tien liter groentesoep voor hun concept ‘Soep met babbeltjes’. Ook Armand de Smet komt langs met zijn chocolade die perfect matcht met de sterke dranken van Martin. Het wordt dus een totaalbeleving waarbij alle zintuigen van de aanwezigen geprikkeld zullen worden”, lacht Katrien.

42 optredens

“Het blijft meestal niet bij het concert alleen”, benadrukt Tine Claeys. “Mensen blijven vaak nog wat napraten. De bedoeling van het concept is ‘beleving creëren’. Het gaat over gastvrijheid, genieten, luisteren, proeven, ontmoeten en een grote portie solidariteit. Er staan terug heel wat diverse genres op het menu. Dit gaat van jazz, akoestische rock en blues tot kleinkunst, klassiek en operette. Er zijn zelfs enkele dichters aanwezig. Er is keuze uit meer dan veertig optredens.” Villa Roslar vindt plaats op vrijdag 29 november om 20 uur, op zaterdag 30 november om 17 en 20 uur en op zondag 1 december om 11 en 17 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier