Kunstenfestival Watou blijft bestaan, stad neemt organisatie over

© TOGH
Redactie KW

Stad Poperinge kondigt aan dat het Kunstenfestival Watou blijft bestaan en stelt met trots het nieuwe curatorenteam voor van de 40ste editie in de zomer van 2020. Chantal Pattyn, Benedicte Goesaert en Peter Verhelst nemen in 2020 samen de artistieke leiding van het festival op zich.

De stad Poperinge neemt in 2020 de organisatie van het Kunstenfestival Watou over van vzw Kunst“, zegt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). “De artistieke leiding van het festival komt in handen van niet één, maar drie curatoren, die samen de perfecte dialoog zoeken tussen beeldende kunst, literatuur en de unieke locaties in het West-Vlaamse dorp Watou.”

Chantal Pattyn is netmanager van Klara en presentator van het kunstprogramma ‘Pompidou’. Benedicte Goesaert was acht jaar actief bij Zeno X Gallery in Antwerpen en opereert sinds kort als zelfstandig curator. Peter Verhelst is een gelauwerd auteur van onder meer poëzie, romans en theaterteksten. Hij staat bekend om zijn liefde voor de beeldende kunst, die in zijn oeuvre vaak opduikt. Hij werkte ook geregeld samen met kunstenaars.

De drie kandidaten hebben zichzelf ondertussen aan elkaar verbonden

Beleidscoördinator Vrije tijd Bart Wemaere van de stad: “Om het Kunstenfestival te kunnen verder zetten, keken we uit naar nieuwe curatoren. Een aantal mensen gaven zelf hun naam op, enkele anderen hebben wij gecontacteerd. Uiteindelijk boden zich zeven kandidaten aan, die hun project kwamen verdedigen voor een jury. Met allen hadden we vier gesprekken over hoe zij de zomer zouden invullen. En ik denk dat we met onze selectie zeer geslaagd zijn. Chantal Pattyn is een naam als een klok in de kunstwereld, Peter Verhelst is een gekend schrijver met interesse voor beeldende kunst en Benedicte Goessaert is het gewoon om kunstmanifestaties en tentoonstellingen te organiseren. Op haar kunnen we dus rekenen voor de praktische kant van de organisatie. De drie kandidaten hebben zichzelf ondertussen aan ‘elkaar verbonden’.

Kunstenfestival Watou blijft bestaan, stad neemt organisatie over
© MD

“De dienst Cultuur van de stad wordt tijdelijk ook versterkt met een voltijds deskundige Cultuur en halftijdse administratieve medewerker. Op die manier kunnen cultuurbeleidscoördinator Mathias Breyne en administratief medewerker Jessy Clinckmaillie zich meer bezig houden met de Kunstzomer Watou. Het zou moeilijk zijn om daarvoor nieuwe mensen in te zetten, daarvoor is de zomer te kortbij om zich volledig in te werken. Indien alles goed verloopt, kunnen die contracten verlengd worden”, zegt Bart Wemaere nog.

Subsidie

“Om het festival blijvend te kunnen voorzien van kwaliteitsvolle kunst en ideeën, heeft de stad ook een dossier ingediend voor bovenlokale cultuurprojecten. Die subsidie is broodnodig om dit jaar al een experimenteel luik aan het Kunstenfestival toe te voegen, en om de toekomst van het festival te vrijwaren. De stad hoopt op een positief advies voor die subsidie, om zo op zoek te gaan naar synergieën met het dorp, zijn bewoners en het omliggende landschap”, aldus nog burgemeester Dejaegher.

Vorig jaar lokte de Kunstzomer nog 21.000 bezoekers. Jan Moeyaert was curator, maar zag het niet meer zitten omdat de Vlaamse subsidies wegvielen. (AHP/TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier