Kunstenares Mieke Drossaert verwondert Oostendenaars met mini-figuurtjes in de straat

Mieke Drossaert: "Momenteel ben ik bezig met die mensen op te zoeken om naar hun verhaal te luisteren." (Foto Peter Maenhoudt)
Redactie KW

Kunstenares Mieke Drossaert, bekend van haar Colour Full People, laat nu ook TINY*’s in het Oostendse straatbeeld los, wat staat voor ‘Tiny Intervention Near You’. Het zijn piepkleine poppetjes – niet groter van 2 cm – die ze achterlaat bij wie haar na aan het hart ligt. In mei veroveren de TINY*’s ook de Belle Epoquewijk waar je ze tijdens een wandeling kan ontdekken.

Mieke Drossaert (65) heeft in de Zwaluwenstraat 123 haar eigen atelier ‘MD123’. Van daaruit zwermen haar Colour Full People uit over Vlaanderen en ook nog een stuk daarbuiten. Het zijn vrolijke, maar nooit perfecte figuren. Aanvankelijk kwamen ze tot leven op canvas, later ook geweven en getuft in (wand)tapijten, en uiteindelijk ook vereeuwigd in glas en beton. Mieke streeft nooit naar perfecte lichamen. “Mijn mensen zijn onvolmaakt en tegelijk een toonbeeld van heldere schoonheid. Het zijn gelukkige mensen in hun onvolmaaktheid. En dat is ook steeds mijn streven: mensen gelukkig maken”, zo omschrijft ze haar werk.

“Maar dat mijn Colour Full People steeds binnen ‘opgesloten’ waren, bleef voor mij een frustratie”, bekent Mieke. “Ze zijn wel vaker te zien tijdens tentoonstellingen en opendeurdagen, maar ik wou ze ook in de wereld loslaten. En zo kwam ik op het idee van mijn TINY*-people.”

“Mijn mensen zijn onvolmaakt en tegelijk een toonbeeld van heldere schoonheid”

Nieuw kun je TINY*’s niet noemen, ook in het buitenland zorgen kunstenaars met mini-beeldjes op de meest onverwachte plaatsen voor een verrassingseffect. Zelf liet Mieke zich voor haar kleine mensjes door straatkunstenaar Cordal en door de beelden van Stephan Balkenhol inspireren. “Hun beelden triggerden mij, maar dergelijke kleine beeldjes zelf maken zou te veel werk vragen”, legt Mieke uit. “Daarom kocht ik figuurtjes uit de modelbouw. Die worden dan intens bewerkt: ze krijgen hoeden of baarden, worden zorgvuldig bijgevijld, waarna ze beschilderd worden.”

Zen

Dat vraagt eindeloos geduld, een sterke loepbril en aangepast materiaal zoals nagelvijltjes, pincet en ultrafijne penseeltjes. “Aan elk figuurtje werk ik toch wel twee tot drie uur”, lacht Mieke, “maar ik word er niet zenuwachtig van. Integendeel, het maakt me helemaal ‘zen’.” Voor welk huis of in welke winkel de TINY*’s terecht komen, blijft telkens een verrassing. “Mensen vragen soms: ‘komen ze bij mij ook?’, maar zo werkt het niet“, legt de kunstenares uit. “Ik plaats ze enkel bij mensen die ik ken en aanvoel.”

Een set van de beeldjes die in de Belle Epoquewijk zullen te zien zijn. (Foto Peter Maenhoudt)
Een set van de beeldjes die in de Belle Epoquewijk zullen te zien zijn. (Foto Peter Maenhoudt)

En dat is ook de bedoeling want de figuurtjes zijn een uitbeelding van het gezin achter de gevel. “Wie een poppetje mag verwachten, krijgt een envelop in de bus met de melding: ‘Binnenkort een TINY* voor jou’. En op een dag staat de familie er: in een uitsparing in de muur, op een richeltje of vensterbank. En dan maar wachten tot de bewoners ze ontdekken“, schaterlacht Mieke. “Af en toe durft zo’n groepje wel eens verdwijnen, ook al worden ze stevig vastgelijmd met superlijm. Spijtig, maar het blijft natuurlijk street art.”

Belle epoque

Wie met de kleine mensjes wil kennismaken, kan in mei terecht voor een wandeling door de Belle Epoquewijk van Oostende. “Op vraag van het Economisch Huis mag ik er daar een dertigtal plaatsen”, legt Mieke uit. “De inwoners van de wijk die zo’n TINY* wilden, konden zich vooraf inschrijven. Momenteel ben ik bezig met die mensen op te zoeken om naar hun verhaal te luisteren zodat ik nadien de figuurtjes kan maken. Iedereen zal de poppetjes aan de hand van een kaart, tijdens een wandeling door de Belle Epoquewijk, kunnen ontdekken. En het verhaal stopt nog niet, want ook deze zomer komen er TINY*’s aan het station en aan zee,” besluit Mieke die hoopt nog lang de mensen te kunnen verwonderen.

(LTK)

Sprekende borden

Op vraag van het Sociaal Huis van Oostende gaat Mieke Drossaert, samen met Mie Ghesquiere, eerstdaags creatief aan de slag met oud servies. Hiermee dagen de dames de wijkbewoners van het Westerkwartier uit om op een creatieve manier hun verhaal op servies (borden, schotels….) uit te beelden. In het Westerkwartier wonen zowat 80 nationaliteiten, ouderen en jongeren, maar velen kennen elkaar niet. Het Sociaal Huis roept hen dan ook op naar buiten te komen en hun verhaal te vertellen. Daarna krijgen ze de kans om dat verhaal onder begeleiding van Mieke en Mie op een bord of serviesstuk te schilderen. Dat kan op dinsdag 6 maart van 9 tot 11 uur in het wzc Sint-Elisabeth, Zwaluwenstraat 2 en op donderdag 8 maart van 14 tot 19.30 uur in Antenne, Torhoutsesteenweg 291. De borden worden nadien tijdens de eerste buurtmarkt van het Westerkwartier op dinsdagmiddag 20 maart van 15 tot 18 uur tentoongesteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier