Kunstenares Ann Saelens uit Westouter zorgt voor kleur in coronatijden

Kunstenares Ann Saelens stelt eind dit jaar haar tekeningen voor in de Heuvellandse bibliotheek. (foto EF)
Redactie KW

Nog meer dan anders ziet Ann Saelens uit Westouter de wereld in kleuren. Haar tekeningen vol kleur stralen dan ook een vorm van positivisme uit. “Ook nu is het goed om de kleine geluksmomentjes te plukken en zoek het niet te ver, een glimlach van de buurman werkt al aanstekelijk.”

Als kind was Ann Saelens al geboeid door kleurschakeringen. Als materialen gebruikt ze softpastel en een vet kleurpotlood. “Kleurlaag op kleurlaag uitwrijven en mengen met behulp van je vingers is een eindeloos boeiend spel. Ik vertrek van een zwart-wit prent en maak een eigen creatie. De kleurenmagie overheerst telkens weer.”

Ann komt uit Wilrijk maar woont nu in Heuvelland en ze vindt hier heel wat inspiratie. “De natuur en de eindeloze kleurschakeringen in het weidse landschap, de bomen, de planten, de wilde bloemen en de dieren inspireren me. De rust en vrolijkheid van de natuur weerspiegelen zich in mijn werken en ik deel graag deze warmte met anderen. Dat anderen vrolijk worden van mijn werkjes, geeft mij een boost.”

De coronacrisis deed bij de kunstenares de gedrevenheid en de drang ontstaan om nog meer mensen te bereiken. “We hebben dan ook meer tijd voor elkaar, binnen het gezinsleven en keren zo terug naar meer menselijkheid. Terug naar vroeger, toen de mensen op de stoep leefden. Buren ontmoeten mekaar opnieuw en helpen elkaar. Ik noem het graag mensrijk tegenover mensdom. Hopelijk houden we ook na de crisis die verbondenheid tussen de mensen vast.”

“De natuur en de eindeloze kleuren in het weidse landschap inspireren me”

Ann leerde ondertussen ook de gemoedelijkheid van Heuvelland kennen. “Ik herinner me de drukke Antwerpse winkelstraten en geniet nu van de rustige natuur waar je de wind hoort ruisen, de bladeren hoort ritselen en de vogels fluiten. Een Antwerpenaar is ook modebewust, koel en afstandelijk en leeft ook uit de hoogte.” Nu leert ze volop de West-Vlaming kennen: “Die is jovialer, staat dichter bij de mens, met wederzijds respect. West-Vlamingen zijn ploeteraars.”

Eind dit jaar stelt Ann haar kleurrijke tekeningen tentoon in de Heuvellandse bibliotheek. “Ik ben benieuwd naar de reacties wanneer men mijn werkjes in het echt zal zien. Een reactie werkt zeker inspirerend. Ik ben blij met de kans die Heuvelland ons kunstenaars biedt. Maar ik verwacht toch nog wat meer kunst in het straatbeeld. Heel wat kunst en cultuur hier in Heuvelland is er gekomen op privé-initiatief. Ik denk bijvoorbeeld aan Quinten in Dranouter, Spots op West en het Muziekcentrum Dranouter.” (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier