Kunstenaars hopen dat hun expo in Broeltorens kan doorgaan

Alain Delvoye en Mady Herman in de Broeltoren waar ze hopen te kunnen tentoonstellen. (foto EDB)
Redactie KW

Aalbekenaar Alain Delvoye (60) en Mady Herman (65) uit Heule kijken hoopvol uit naar het weekend van 18 oktober. Ze stellen er dan namelijk tentoon in de linker Broeltoren. “Hopelijk steekt corona daar geen stokje voor.”

“Aangezien Buren bij Kunstenaars dit jaar niet nationaal georganiseerd wordt, knutselt Kortrijk zelf iets in elkaar”, vertelt kunstenaar Alain Delvoye. “De Broeltoren was nog vrij en ik kreeg die toegewezen.” Alain maakt foto- en digitale kunst. Hij leerde het werk van Mady Herman kennen toen ze allebei exposeerden op Knoflook in Heule.

Glassculpturen

Mady is al haar hele leven bezig met grafiek maar komt de laatste jaren met glassculpturen naar buiten. “We geloven dat onze werken heel goed samen passen.” Dus stellen Alain en Mady samen tentoon op 18 oktober in de Linkerbroeltoren. “We kijken er hoopvol naar uit en hopen dat de coronamaatregelen niet opnieuw verstrengen”, luidt het.

“Weinigen doen wat Alain doet. Het is redelijk modern en vooral nieuw”, zegt Mady die een grote fan is van Alains foto’s. Alain repliceert dat je voor de glassculpturen ook de kennis moet hebben om het te beheersen. Beiden hebben werken met veel kleur en bepaalde van Mady’s sculpturen passen perfect in de nissen in de muur. “We hebben beiden al veel tentoongesteld en dan kan de ene zich aan de andere aanpassen. We maken totaal andere werken maar denken hetzelfde niveau te halen.” Alain doet niet mee aan etalages waar je maar één werk kan plaatsen. “De Broeltoren is echter een fantastische locatie waar ons talent goed uit de verf komt.”

Klanten in Dubai

Alain is fotograaf in bijberoep. Hij werkt daarnaast nog voltijds. “Mijn bijberoep is een beetje over mijn kop gegroeid”, geeft hij toe. Hij heeft ondertussen klanten in Dubai, Keulen, Texas… Hij volgde 8 jaar kunstacademie in Kortrijk. Hij schilderde, tekende, probeerde toegepaste kunsten en begon later te fotograferen. “Ik fotografeerde huwelijken maar wou van het klassieke weg. Ik was op zoek naar iets speciaals. Toen ik foto’s aan het nemen was tijdens een boswandeling met zijn vrouw, zag ik eenmaal terug thuis dat de foto’s eigenlijk mislukt waren. Het effect was echter mooi door op lange sluitertijd te fotograferen. De dag erop trok ik opnieuw naar het bos en nam nog zo’n foto’s. Van het ene kwam het andere en al snel deed ik mijn eerste beurs, Classic in Kortrijk. Daar leerde ik een Nederlander kennen die mijn werk wou verdelen en zo kwam mijn werk al snel op internationale beurzen terecht.” Alain werkt in zijn eigen tuin in de Sterrestraat in Aalbeke ook mee met Kunst op zuiders gras dit weekend.

Buikgevoel

Mady is al bezig met kunst sinds 1988. “Ik had altijd grafiek gedaan maar nadat ik gestopt was met werken in Barco, keek ik uit naar iets anders. Ik wou wel op hetzelfde niveau werken. Ze begon met glas. “In de academie werk je in groep en daar kon ik me niet voldoende concentreren. Ik kon mijn werk ook niet zelf in de oven stoppen, ik had dan breuken, en zo zorgden mijn man en ik zelf voor een oven om thuis te kunnen werken. Als je vanuit je buikgevoel kan werken, ben je ook rapper met iets weg. Nu kan ik ook zien wat mijn glas doet in de oven.” Mady vertrekt vaak van gewone korrels waar ze glas van maakt. Ze doet ook nog wel grafiek. “Ik kan dan makkelijk overschakelen naar glas. Omgekeerd ligt dit moeilijker.” Ook Mady vond intussen net als Alain de weg naar het buitenland. Ze exposeerde al in Duitsland, Engeland, Frankrijk en vooral in Polen, waar ze al voor de 94ste op bezoek was. “Ik heb daar al zeer vaak tentoongesteld met Poolse vrienden.” Daarnaast is Mady ondervoorzitter van de Sint-Lucasgilde. Enkele van haar werken zijn vanaf 7 september te zien in de vernieuwde Patria op de Grote Markt. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier