Kunstenaar William Sweetlove bezoekt zijn 38 wolven

© NSK
Redactie KW

Kunstenaar William Sweetlove heeft een bezoekje gebracht aan zijn 38 wolven die hij exposeert op de rand van de Venetiaanse Gaanderijen.

Sinds eind juni exposeert kunstenaar William Sweetlove, die woonachtig is in Koksijde, enkele van zijn kunstwerken in het Gezondheidscentrum Koninklijke Villa in Oostende. Het meest in het oog springende kunstwerk van zijn collectie die hij exposeert, zijn alvast in oorsprong de 39 wolven die geplaatst werden op de rand van de Venetiaanse Gaanderijen. Enkele dagen nadat het kunstwerk er werd geplaatst werd echter door vandalen een van de wolven zwaar beschadigd, zodat er momenteel nog 38 van te bewonderen zijn.

Afgelopen zaterdag zakte de kunstenaar echter af naar het Gezondheidscentrum Koninklijke Villa in Oostende om er zijn wolven te komen bewonderen. “Mijn verbondenheid met Oostende is groot”, vertelt de kunstenaar, “Ik werd er geboren in 1949 en groeide er op om er nadien ook heel wat jaren te blijven wonen. Enkele jaren geleden besloot ik te verhuizen naar Koksijde. Zelf maak ik deel uit van de ‘The Cracking Art Group’, dit is een gezelschap van zes kunstenaars die afkomstig zijn uit gans Europa. We stellen momenteel 39 van onze wolven gratis ter beschikking van het Gezondheidscentrum Koninklijke Villa in Oostende en dat deze geplaatst werden op de rand van de Venetiaanse Gaanderijen is niet zo verwonderlijk gezien de symboliek ervan heel uitdagend is.”

Chaos

“Tijdens de bezetting van Oostende mochten de inwoners van de stad niet naar het strand. Dit strenge bevel van de vijand is trouwens prachtig beschreven door de Oostendse schrijver Gaston Duribreux in zijn kort verhaal ‘Daniël, mijn vriend’. In de Duitse mythologie staat de wolf symbool voor chaos, vernietiging en dood. Toch zag de bezetter plotseling de kracht en koestering van het beest. Dat een van mijn wolven omgekeerd staat is trouwens ook niet toevallig, want tijdens die zelfde bezetting van de Duitsers vonden de Oostendse vissers er niet beter op dan zich met hun rug naar de zee te draaien en dit uit protest tegen de opgelegde regel van de bezetter.”

De wolven van ‘The Cracking Art Group’ zijn wereldwijd op reis en naast Milaan, Miami en Bangkok is dus ook Oostende een van de vele stopplaatsen van dit reizende kunstwerk. De Wolven staan er opgesteld als een magische beschermende ring om het periferie van het Gezondheidscentrum Koninklijke Villa. Wie het kunstwerk nog wil bewonderen kan dit doen tot eind september.

(NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier