Kunstenaar Marc Vanhecke moet winnaarstrofee jaartje in de kast laten staan

Marc leeft niet alleen mee met de renners en organisatoren, maar is tevens bezorgd over de economische gevolgen voor de zelfstandigen. (foto Jan)
Redactie KW

Kunstenaar Marc Vanhecke creëert al negen jaar de winnaarstrofee voor de E3 BinckBank Classic in Harelbeke. De versie van dit jaar zal helaas niet uitgereikt worden. We spraken met de kunstenaar over het afgelasten van de koers, maar peilden ook naar zijn eigen bezorgdheden.

Marc Vanhecke, die vorig jaar van Koolskamp naar Pittem verhuisde, is stilaan de huiskunstenaar geworden van de organisatoren van de E3 BinckBank Classic in Harelbeke voor wat het maken van de trofee voor de winnaar betreft. Nu deze wedstrijd, naast tal van andere koersen, niet plaatsvindt, rijst uiteraard de vraag wat er met de versie van dit jaar zal gebeuren. “De winnaarstrofee voor de E3-prijs is elk jaar weer mijn eerste werk bij het begin van het nieuwe jaar”, vertelt Marc. “Dat was dit jaar niet anders. Er moet immers wat over nagedacht worden, want elk jaar weer een totaal andere versie maken is niet evident. Ik moet er overigens twee maken, één voor de eliterenners en één voor de juniorenwedstrijd. Ik wist echter al vrij snel hoe de trofee er dit jaar moest uitzien en dus werd deze op 24 februari, samen met het parcours en de nieuwe banner, officieel voorgesteld. Kort nadien stak het coronavirus in België echter de kop op en al vrij snel werd duidelijk dat de trofee dit jaar geen nieuwe eigenaar ging krijgen.”

Hergebruiken

“Aangezien de trofee al overhandigd werd aan de organisatoren, was het uiteraard aan hen om te bepalen of ik volgend jaar al dan niet een nieuwe zou moeten maken. Dat zou voor mij overigens een soort feestversie worden, want het zou de tiende zijn. Met alle winnaars heb ik overigens ook een foto, die allemaal op mijn eigen ‘wall of fame’ hangen samen met de foto’s met de winnaars van de trofeeën van de veldrit in Ardooie en Koolskamp Koers, waar ik ook de trofee voor maak. Ik heb de voorbije dagen organisator Jacques Coussens aan de lijn gehad en hij liet mij weten dat de trofee van dit jaar een jaartje in de kast zal blijven staan en volgend jaar zal uitgereikt worden aan de winnaar van de editie 2021. Hij zal uiteraard eventjes naar mij terug moeten komen om de vermelding op de voet aan te passen, maar dat is snel gefikst.”

Economische ramp

“Jacques vertelde mij overigens ook dat ze het tienjarig jubileum van de trofee niet onopgemerkt willen voorbij laten gaan en dat ze iets speciaals voorzien. Wat dat zal zijn moest echter nog een verrassing blijven. Het spreekt voor zich dat ik mee leef met de organisatoren. Inmiddels ken ik hen al vrij goed en weet ik welke inspanningen zij leveren om dit evenement elk jaar weer tot een succes te maken. Bepaalde zaken zoals de tenten en de catering konden ze nog annuleren, maar een deel van de gemaakte kosten kunnen niet meer gerecupereerd worden, dus dat het een financiële kater betekent spreekt voor zich.”

“Als wielerliefhebber leef ik intens mee met de organisatoren en de renners, die nu haast in een zwart gat vallen en al hun gestelde doelen in rook zien opgaan. Mijn bezorgdheid gaat echter veel verder dan dat.”

Markt

“Tot ik twee jaar geleden met pensioen ging, stonden mijn vrouw en ik op de markt met gordijnen en binnenhuisdecoratie en ik ben dan ook heel sterk begaan met alle zelfstandigen die momenteel hun winkel of zaak moeten sluiten en in de onzekerheid zitten wanneer er weer zal kunnen herbegonnen worden. Als ik bijvoorbeeld aan de kledingwinkels denk kan ik mij voorstellen dat die mensen met de handen in het haar zitten. De aangekochte stock blijft immers liggen en als het, zoals soms gehoord, duurt tot midden of eind mei vooraleer er weer kan geopend worden, zal een groot deel van de collectie niet verkocht geraken.”

“Dat dit voor vele economische en financiële problemen zal zorgen is onvermijdelijk en ik vrees dan ook dat, ondanks maatregelen van de overheid, heel wat kleine zaken het hoofd niet meer boven water zullen kunnen houden. Wat mijzelf betreft blijf ik kalm onder de maatregelen. Concreet vallen twee tentoonstellingen weg waar ik aan deel zou nemen. Het is uiteraard ook jammer dat onze kleinkinderen niet op bezoek kunnen komen, dat ik mijn moeder nu niet kan gaan bezoek en dat we, net als iedereen, ‘in ons kot moeten blijven’. Dat laatste heeft echter voor mij ook een voordeeltje: ik heb nu nog meer tijd om mij uit te leven in mijn smidse en kan mijn creativiteit nog meer de vrije loop laten.” (JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier