Kunstenaar Karel Dendauw uit Lendelede stelt voor het eerst tentoon

Kunstenaar Karel Dendauw uit Lendelede met enkele van zijn werken. (foto Frank) © Frank Meurisse
Redactie KW

Karel Dendauw is een nieuweling in het regionale kunstwereldje. “In september en oktober stel ik mijn schilderijen voor het eerst tentoon tijdens de Kunstzomer 2020 in Ingelmunster en op een alternatieve Buren bij Kunstenaars in Lendelede.”

Karel (37) woont in de Hulstemolenstraat 103. Landelijk, en dus misschien wel de ideale plek voor een beginnend kunstenaar om inspiratie op te doen. Doordeweeks werkt hij als coördinator in het betontrappenbedrijf Betesco in Waregem toch een zware materie.

geen tijd voor tekenen

Karel studeerde Interieur en Vormgeving aan de Bijloke in Gent. “Ik leerde er onder andere met potlood en stift tekenen, schilderen en vooral creatief te zijn. Ik volgde in avondonderwijs ook nog architectuurtekenen. Maar ja, na de studies zet je je leven verder: je werkt, koopt een huis, verbouwt, legt de tuin aan… Jarenlang had ik geen tijd meer om te tekenen. Tot ik vier jaar geleden geopereerd werd voor een appendicitis, noodgedwongen moest rusten en ik opnieuw mijn tekenblok bovenhaalde”, vertelt hij openhartig.”

Meteen kwam de goesting om meer te doen, om te tekenen met pastelkrijt en vervolgens met lakverf. Hoogglanslak waar je leuke dingen mee kunt schilderen. En dat ik hier op een boogscheut van het atelier van de grote kunstenaar José Vermeersch woon, waar ik me inschreef voor de activiteiten die er jaarlijks georganiseerd worden, zal me toch ook wel een beetje artistiek geïnspireerd hebben.”

Gevogelde figuren

Karel schildert vooral ‘gevogelde figuren’, zegt hij. “Geen vogels! Alleen de basislijnen zijn die van vogels en van daaruit werk ik mijn werken verder uit. Soms noemt men ze monsters, soms hemelse figuren… Ik laat het aan de verbeelding van de kijker over.

“Ik heb geen plaats meer vrij in mijn huis, tijd om ermee naar buiten te komen dus”

Na bijna vier jaar nemen de afgewerkte schilderijen toch al heel wat plaats in mijn huis in. Het is dus tijd om er een keer mee naar buiten te komen en wie weet zijn er wel geïnteresseerde kopers”, klinkt het.

Tentoonstellingen

Tot op vandaag stelde Karel nog geen enkel werk tentoon. “Er hangen er wel een aantal bij vrienden van mij, maar werken tentoonstellen voor een publiek deed ik nog niet.

Daarom vind ik het ideaal dat ik voor mijn eerste keer mag tentoonstellen tijdens de Kunstzomer 2020 van 13 tot en met 27 september in het Schuttershuisje in de Waterstraat (dichtbij De Fagot) en de bib in de Schoolstraat, allebei in Ingelmunster.

Op 17 en 18 oktober doe ik ook nog mee aan het lokale alternatieve initiatief van Buren bij Kunstenaars in Den Tap in Lendelede.” (IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten