Kunstenaar Ivan Martlé schenkt kunstwerk aan Maria Rustoord: “Eerbetoon voor zorgpersoneel”

De overhandiging gebeurde officieel in aanwezigheid van Ronny Corneillie, zuster Arlette, kunstenaar Ivan Martlé, Geert Dujardin, Geert Declerck en Sabine Lampaert. (foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Voor kunstenaar Ivan Martlé waren de voorbije maanden in quarantaine ook tijden van inspiratie. Het bracht hem ertoe een mooi kunstwerk te creëren dat weergeeft hoe hij alles heeft ervaren en beleefd. De kunstenaar kwam dit werk persoonlijk afgeven in het wzc Maria Rustoord, waar zijn echtgenote Kathleen Demeyere vrijwilligster is.

“Mijn verhaal begint in april toen we volop in de lockdown zaten”, vertelt de kunstenaar uit de Gravinnestraat. “Ik was van plan om iets te doen in verband met corona. Toen kwam het idee om een aquarel te maken, maar dan iets puur als eerbetoon aan verpleegkundigen, aan iedereen die met de zorg te maken heeft, tot het poetspersoneel toe. Er was angst en er hing een aparte sfeer. In mijn kunstwerk staat de verpleegster centraal. Het zorgpersoneel had immers de grootste opdracht om te zorgen voor de mensen die getroffen waren. Daarnaast zie je ook de angstige blik van de mensen. Rechts bemerk je dan de boosdoener, de figuur die dat gevaarlijke coronavirus waar iedereen angst voor heeft, voorstelt.”

Iemand wilde mijn kunstwerk kopen, maar ik wilde het wegschenken

“Mijn kunstwerk beklemtoont het belang van goede zorg en bescherming in tijden van ziekte en nood. Toen dit werk klaar was, dacht ik na wat ik ermee zou doen. Ik zette het op Facebook en er kwam veel reactie op. Iemand wilde het kopen, maar ik wilde het wegschenken. Omdat mijn echtgenote hier vrijwilligster is, besloot ik het kunstwerk te schenken aan wzc Maria Rustoord.”

Cafetaria terug open

Nu de ergste crisis achter de rug is, opent Maria Rustoord weer voorzichtig de deuren. Bezoek kan weer mits het opvolgen van een aantal strikte maatregelen. Het woon-zorgcentrum is altijd een huis van ontmoeting geweest. Bezoek was van harte welkom, verenigingen konden voor activiteiten gebruik maken van het cafetaria, iedereen kon van ‘s morgens tot ‘s avonds vrij binnen- en buitenlopen.

“Het coronavirus heeft ons helaas verplicht de deuren te sluiten. Door de verschillende besmettingen in ons woon-zorgcentrum zit de schrik er echt in. Onze bewoners zijn een zeer kwetsbare en vatbare groep. We kunnen niet anders dan in hun belang voorzichtig blijven”, zegt Sabine Lampaert, hoofd bewonerszorg. “We beseffen ook wel dat bezoek, het ontmoeten van familie en vrienden enorm belangrijk en helend is voor iedereen. We zijn dan ook zeer blij dat we het cafetaria opnieuw kunnen openstellen voor onze bewoners en hun bezoek.”

Vaste bezoekdagen

“Er wordt gewerkt met vaste bezoekdagen en op die dagen kan ook een drankje genuttigd worden in het cafetaria. Er zal natuurlijk rekening moeten gehouden worden met een aantal afspraken, maar we zijn onze families zeer dankbaar voor hun geduld en begrip in dit gebeuren. We hebben gezorgd voor een aangepaste indeling van het cafetaria met aandacht voor de nodige afstand. De openingsuren worden aangepast en er zal telkens iemand van onze medewerkers aanwezig zijn om alles in goede banen te leiden.”

Veilige en gezonde zomer

“Op die manier hopen we tegemoet te komen aan het groot verlangen van onze bewoners om hun families weer in ontspannen sfeer te kunnen ontmoeten. Naast de bezoekjes van familie en vrienden wordt ook hard gewerkt om onze bewoners een aangename tijd te bezorgen. Er wordt zoveel als mogelijk genoten van onze mooie tuin, allerlei zomerse activiteiten en op tijd en stond een lekker ijsje zorgen voor een vakantiegevoel. We hopen dan ook van harte dat we een mooie, veilige en gezonde zomer tegemoet gaan.” (Patrick Depypere)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier