Kunstenaar Hubert Minnebo is 80 en pakt uit met jubileumexpo

Hubert met achter zich een van de weinige werken die hij niet verkoopt. Het stelt de Kailashberg voor en is getiteld "Zijn moeilijkste momenten overwon hij angstvalling en systematisch, de Kailash indachtig." © Davy Coghe

Hubert Minnebo werd deze week 80 jaar. De kunstenaar blikt met ons voor- en achteruit. “Ik wil nog heel veel doen. Onder meer naar het Oosten reizen, de plek die ik al meer dan 40 jaar bezoek en waar ik heel wat inspiratie opdeed”, aldus de veelzijdige artiest die straks zijn werk tentoonstelt in Tielt.

Hubert Minnebo woont met zijn echtgenote Cris langs de Cathilleweg. We ontmoeten hem in een van zijn ateliers. Minnebo is bezig met de voorbereidingen van een nieuw kunstwerk. Gisteren, donderdag 6 februari, is hij 80 jaar geworden. “De ene dag ben je nog 79 jaar, de andere dag ben je er 80. Een wezenlijk verschil voel je niet. Het verschil zit hem erin dat er nu een acht voorstaat. Dat klinkt oud. Of toch ouder dan een zeven. Maar uiteindelijk is 80 ook maar gewoon een cijfer”, begint de kunstenaar.

We maken van deze mijlpaal gebruik om terug te blikken, maar ook voor een vooruitblik. “Ik ben van plan om nog véél te doen. Volgens mijn eigen visie, volgens mijn eigen wensen en volgens mijn eigen kunnen. En dan heb ik het niet alleen over kunst. Ik ga graag stappen. Niet wandelen. Dat doe ik met mijn vrouw. Als we wandelen, geeft zij het tempo aan. Enkele keren per week ga ik stappen: doorstappen op mijn eigen tempo.”

“Klant wou alles kopen, maar ik weigerde”

In het weekend is Hubert in Oostende, de stad waar hij opgroeide. “Ik ben geboren in Brugge en heb tot mijn zes jaar in Ruddervoorde gewoond. Ik ging naar school in Oostende en heb er ook les gegeven. Ik was regent plastische kunsten. Ik gaf er 15 jaar les, tot in 1978. Toen ben ik volledig begonnen als kunstenaar, daarvoor was dat mijn bijberoep.”

Wie als kunstenaar wil overleven, is afhankelijk van zijn verkoop. “Er kwam ooit iemand langs die al mijn werk wou kopen. Leuk, denk je? Neen, dat kon ik niet maken. Als ik toen alles had verkocht, dan kon ik drie maanden niets verkopen aan andere mensen.”

“80 is ook maar een cijfer, een wezenlijk verschil voel ik niet”

Hubert Minnebo startte als schilder, later werd hij beeldhouwer en juweelontwerper. “Ik heb verschillende ateliers, waaronder een gieterij waar ik zelf mijn bronzen beelden goot. Maar dat doe ik al twee jaar niet meer zelf. Je moet met drie mensen zijn om dat zwaar, vuil werk te doen. En ik heb geen mensen meer die dat kunnen doen met mij. Ik laat mijn werk nu gieten in Oudenaarde.”

Hubert kan terugblikken op een zeer mooie carrière met enkele fantastische hoogtepunten. “Ik heb prachtige opdrachten gekregen. Een bronzen beeld van 4,20 bij 4,20 meter dat voor het provinciehuis staat in Hasselt, een zonnewijzer van 8 meter hoog in opdracht van Fernand Huts, een 15 meter hoog beeld voor de prins van Jeddah in Saoedi-Arabië… Ik heb altijd gehouden van de afwisseling tussen de enorme inspanningen die ik leverde voor grote werken en het verlangen om kleinere kunstwerken te creëren.”

Een Minnebo kun je gemakkelijk herkennen. “Aan z’n Minnebootje. (lach) Zonder mijn handtekening het typische, gestileerde gezicht verkoop ik mijn werk niet. Het hoort erbij, het is onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

“Zonder mijn handtekening verkoop ik mijn werk niet”

Inspiratie put de kunstenaar altijd uit dezelfde bronnen. “Mijn vrouw, mijn familie, mijn directe omgeving en de gebeurtenissen die ik meemaak. Maar ook uit mijn reizen naar het Oosten. Ik ben daarmee gestart in 1979 en reis ondertussen dus al 40 jaar naar het Oosten. Ik ben er destijds naartoe getrokken om mijn jeugdvriend Hubert Decleer te bezoeken die in Nepal woont. Ik ben vrijzinnig, maar het boeddhisme, hindoeïsme en het jaïnisme intrigeren me. De levenswijzes fascineren me.”

Heilige berg

“Mijn meest extreme reis was naar de Kailash, de heilige berg in Tibet. Een bedevaartsoord voor de eerder genoemde religies. Je mag er niet op, en het pad rond de berg is 52 km lang. Wij zijn 5.500 meter moeten stijgen om aan de voet van de berg te geraken. Onze reis heeft 18 dagen geduurd en ik was acht kilo vermagerd. En dik was ik toen niet hoor, ik woog 74 kilo. Op alle vlakken was die reis, die ik maakte in 1996, de meeste extreme.”

“Wat nog op mijn verlanglijstje staat? Veel reizen naar het Oosten, iets meer tijd om met mijn vrouw op uitstap te gaan en actief bezig blijven als artiest.”


Hubert stelt zijn werk tentoon vanaf vrijdag 7 maart in galerie Carpe Diem in Tielt. Een expositie speciaal ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier