Kunstenaar Georges Schelstraete uit Oostrozebeke mag beeld van Will Tura ontwerpen

Kunstenaar Georges Schelstraete is bijzonder fier een man als Will Tura te mogen vereeuwigen.(CLY-foto CLY)
Redactie KW

Wat een erkenning voor beeldend kunstenaar Georges Schelstraete, nu hij van de stad Veurne de opdracht kreeg om een levensgroot beeld te ontwerpen van hun beroemdste inwoner Will Tura naar aanleiding van zijn 80ste verjaardag.

Kunstenaar Georges Schelstraete uit de Kanaalweg 18 is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Hij haalde al verschillende grote opdrachten binnen voor kunstwerken bij grote bouwkundige opdrachten zoals nieuwe woon-zorgcentra.

De opdracht

“De stad Veurne wilde graag iets speciaals doen voor de 80ste verjaardag van ereburger Will Tura. Er werd een officiële werkopdracht uitgeschreven om een beeld te ontwerpen van de zanger.”

“Een vriend van mij liet me weten dat dit een kolfje naar mijn hand was en raadde me aan om mee te doen aan de wedstrijd. Ik nam meteen contact op met de stad Veurne en heb de opdrachtbundel opgevraagd. Zo ging de bal aan het rollen.”

“Bij het lezen van de officiële opdracht kreeg ik al heel snel ideeën over hoe ik het zou aanpakken en het beeld vormgeven. Mijn idee was om een beeld te maken van Will Tura dat veel meer zou zijn dan een portret. Bij mij moet er steeds een verhaal achter zitten zodat degene die het beeld ziet, het ook als het ware kan lezen. Ik dacht na over de materialen die ik zou gebruiken en dat zou afhankelijk zijn van de plaats waar het beeld moest komen. Vandaar dat ik ook een paar keer ben gaan kijken, want ik wil dat mijn concept past in de omgeving. Het werd al snel duidelijk dat het beeld in het stadspark zou komen, pal achter de toeristische dienst of recht tegenover het portaal van de kerk. Wie naar de kerk gaat, zal het beeld niet kunnen missen. Zodra ik de precieze locatie kende, ben ik uiteraard gaan kijken omdat ik wou weten hoe de lichtinval daar precies is.”

Het ontwerp

Georges beschikte niet over een zee van tijd om aan de opdracht deel te nemen. “Het moest allemaal vrij snel gaan, want het ontwerp van alle deelnemers moest tegen eind juni 2018 klaar zijn. In augustus 2018 werden alle twaalf kandidaten uitgenodigd om hun ontwerp voor een jury te brengen, die vervolgens zou beslissen welke kunstenaars een kans maakten. Uiteindelijk bleven er drie kandidaten over. Er volgde nog een beslissende ronde tijdens de zomer van 2019. Wie de opdracht binnenhaalde, moest het beeld klaar hebben tegen 3 augustus 2020 de 80ste verjaardag van Will Tura. Pas eind oktober 2019 werd de opdracht definitief aan mij toegewezen. Dat was een hele opluchting, maar tegelijkertijd ontstond de vrees dat ik in tijdsnood zou geraken. Ik rekende erop dat ik minstens zes maanden nodig had voor het ontwerp.”

“Het is een figuratief, realistisch beeld met een vleugje fantasie”

Nadat de opdracht was toegewezen, ging Georges meteen aan de slag. Eerst wilde hij Will Tura in levende lijve ontmoeten. “Gelukkig is me dat een paar keer gelukt. Uiteindelijk heb ik hem ook nog eens uitgenodigd naar mijn atelier vooraleer het beeld naar de gieterij ging, in januari 2020. Hij was enorm tevreden met het resultaat. Hij heeft het definitieve beeld nog niet gezien, want dat zal pas gebeuren bij de installatie.”

het eindresultaat

Mensen kennen Will Tura vooral als zanger, maar Georges wou een beeld van hem maken dat ook uitdraagt dat hij een componist is, die het grootste deel van zijn liedjes zelf schreef. “Het wordt een figuratief bronzen beeld met een vrij realistische uitbeelding, maar ook met een vleugje fantasie dat een idee toevoegt aan de puur realistische weergave en zo van het beeld een verhaal zonder woorden maakt.”

En is de kunstenaar zelf ook blij met het definitieve resultaat? “Ik ben in de eerste plaats zeer vereerd dat ik de opdracht kreeg van het stadsbestuur van Veurne. Ik geef toe: het was geen gemakkelijk opdracht om een beeld te maken van iemand die nog leeft. Ik heb er op zijn minst 2,5 maanden dagelijks aan gewerkt.”

De officiële onthulling zal gebeuren op zondag 2 augustus om 15.30 uur op de marktplaats in Veurne. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier