Kunstacademie verplaatst lessen wegens schadelijke schimmel in hoofdgebouw

© foto Kurt
Redactie KW

Deze maand werd er huiszwam ontdekt in de kunstacademie van Lichtervelde. De moeilijk te bestrijden schimmel veroorzaakt schade in het hout. Het gemeentebestuur verplaatste alle lessen tijdelijk naar basisschool Het Beverbos.

De kunstacademie in de Statiestraat, die onderdeel is van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK) in Roeselare, werd op advies van de veiligheidsdiensten gesloten voor onbepaalde duur. De voorbije maand werd er in het gebouw huiszwam aangetroffen.

Stabiliteit

De huiszwam is een schimmel die heel gevaarlijk is voor hout. De zwam gedijt goed in een vochtige en niet te koude omgeving en is een van de hoofdoorzaken van schimmelschade in gebouwen.

In houten constructies veroorzaakt huiszwam verrotting wat een negatieve invloed heeft op de stabiliteit van een gebouw. Aangezien het zeer moeilijk te bestrijden is, kwamen al verschillende firma’s de schade onderzoeken.

Toekomst onzeker

Het gemeentebestuur onderzoekt de opties om de toekomst van het gebouw te bepalen. “We zijn de situatie nog volop aan het analyseren. We weten niet of het gebouw opnieuw gebruikt kan worden, daar is op vandaag nog te weining duidelijkheid over”, vertelt schepen van Onderwijs Els Kindt (CD&V).

“Samen met de firma’s bekijken we de mogelijkheden. We moeten het totale kostenplaatje in beeld kunnen brengen.”

Goede huisvader

De huiszwam kan door metselwerk heen en achter het pleisterwerk groeien. Om de schimmel te bestrijden, zouden onder andere de muren blootgesteld moeten worden.

“Zoals een goede huisvader moeten we de beste en meest voordelige beslissing nemen omtrent het gebouw. Als de kosten om de kunstacadamie te herstellen te hoog blijken, dan rest ons helaas geen andere keuze dan het gebouw niet meer te gebruiken.”

Lessen verplaatst

Ondertussen werden alle opleidingen verplaatst naar de gemeentelijke basisschool Het Boeverbos, in de Beverenstraat. In totaal volgen ongeveer 80 leerlingen les aan de kunstacademie, verdeeld in vier groepen van 20.

“We hebben sinds de verhuis alle lessen kunnen laten doorgaan. Daarvoor gebruiken we als tijdelijk onderkomen de creaklassen van Het Beverbos”, besluit Kindt. Hoelang de lessen op de nieuwe locatie zullen doorgaan, is nog niet bekend. Daarvoor moeten de bevoegde diensten meer zekerheid krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier