Kunstacademie start in code geel

Bij Ten Walle waar de Kunstacademie zich bevindt: v.l.n.r. directeur Johan Vandecaveye, schepen Joost Cuvelier en coördinator Leen Langenbick. (foto JS)
Redactie KW

Net zoals de rest van het Vlaamse onderwijs start de Torhoutse Kunstacademie met code geel. Dat betekent dat alle lessen fysiek mogen plaatsvinden, maar dat iedereen vanaf 12 jaar in klas een mondmasker moet dragen, tenzij dat in de praktijk niet kan – bijvoorbeeld om een blaasinstrument te bespelen. Goed nieuws: directeur Johan Vandecaveye treedt na zo’n anderhalf jaar ziekte weer in dienst.

Johan (61), die in Lichtervelde woont en veel voor de uitbouw van de Kunstacademie betekend heeft, is dus hersteld verklaard. Tijdens zijn afwezigheid nam coördinator Leen Langenbick het directeurschap waar. Ze deed dat uitstekend, ook in coronatijden.

Infodag 20 september

Johan, Leen en onderwijsschepen Joost Cuvelier zijn blij dat de academie in min of meer normale omstandigheden aan het nieuwe schooljaar kan beginnen. “Dat zal uiteraard coronaveilig gebeuren”, zeggen ze. “Met de nodige mondmaskers, voldoende afstand houden, de nadruk op handhygiëne en bovenal veel gezond verstand. Op zondag 20 september van 14 tot 17 uur organiseren we in Ten Walle een infodag over de Kunstacademie, maar langskomen kan enkel na afspraak. Een moment kiezen gebeurt via de website.”

Projecten Kunstkuur

Nieuw is de opstart van een klas beeldende kunst voor volwassenen met een beperking in de afdeling Zedelgem. Ook kan er in Torhout vanaf nu jazzpiano gevolgd worden en zijn er combinaties tussen klassiek en jazz mogelijk. Op het vlak van folk worden de cursussen doedelzak en diatonische accordeon verder uitgebreid en in de dansafdeling is er voortaan ook tapdans mogelijk.

Bijzonder zijn de drie projecten Kunstkuur die in september van start gaan. Voor elk project krijgt de academie zeven lerarenuren per schooljaar en dit drie jaar lang. Daarnaast betaalt de hogere overheid nog 995 euro aan werkingsmiddelen per project.

“Kunstkuur stimuleert de samenwerking tussen een school uit het basis-, secundair of hoger onderwijs enerzijds en een nabijgelegen academie anderzijds”, leggen Johan en Leen uit. “Gedurende drie schooljaren delen leraren uit de Kunstacademie de klasvloer met hun collega’s uit een school van het leerplichtonderwijs. Zo brengt de academie expertise binnen in de gewone klassen en verfijnt de kunstleerkracht tegelijk zijn didactische aanpak. We gaan hiervoor in zee met vrije basisschool Driekoningen, vrije basisschool Ten Parke en BuSO-school De Wissel van Tordale. Er wordt gewerkt met co-teaching.”

Live lesgeven van mens tot mens blijft het beste en het aangenaamste

Vbs Driekoningen voelde behoefte aan meer expertise bij het geven van muziek en zal die nu krijgen. Daarnaast wordt in de derde graad het vak wereldoriëntatie gekoppeld aan werelddans.

In vbs Ten Parke zullen leerlingen uit de tweede graad Franse initiatie krijgen in combinatie met muziek en woord. Leerlingen uit de derde graad kunnen van woordkunst genieten in de toneelklassen van de Kunstacademie.

BuSO De Wissel wil zich graag bekwamen in muziek en woord. Tegelijk kan de Kunstacademie veel opsteken van leerkrachten uit het buitengewoon onderwijs.

Van mens tot mens

Uiteraard zullen de contacten van de academie met de ouders meer via digitale weg gebeuren dan anders“, zegt directeur Vandecaveye. “We hebben als gevolg van corona geen keuze op dat vlak. Maar het is een weldaad dat de lessen opnieuw in klas kunnen plaatsvinden. Hoe hard de leerkrachten tijdens de lockdown ook hun best gedaan hebben om op afstand les te geven, het onderricht live van mens tot mens blijft het beste en het aangenaamste. We hopen dat Covid-19 ons niet meer zal dwarsbomen.” (JS)

www.torhout.be/kunstacademie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier