Kunst en zeilwagensport hand in hand bij RSYC De Panne

Anne Maene (medewerker RSYC), Jan Leye (bezieler historische zeilwagens), Jean-Paul Samyn (bezieler zeilwagens) leggen de laatste hand aan de expo. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Noch Robert Demuysere, noch zijn zoon Pascal zullen er dit weekend bij zijn op de ‘Historic Sand Yachts Meeting’ van de zeilwagenclub Royal Sand Yacht Club (RSYC) in De Panne. Wel zullen het bestuur en de leden mooie herinneringen aan hen ophalen tijdens dit bijzondere weekend, waar enkele historische zeilwagens als blikvangers de aandacht zullen trekken. De expo in het clubhuis bewijst dat kunst en zeilwagensport hand in hand kunnen gaan.

Vader Robert Demuysere, die aan de wieg van de zeilwagensport stond, overleed in december 2020, zijn zoon Pascal deze zomer. “We zullen hen nooit vergeten”, zegt Jan Leye, terwijl hij de laatste hand legt aan de opstelling van de tentoonstelling. Ook Jan hoort bij de club ‘bezielers’ en is de trotse bezitter van de oudste zeilwagen die hij voor de gelegenheid de wind in de zeilen zal geven.

“Mijn Galloper is een klasse I-zeilwagen uit 1958, gebouwd door Marcel Comeyn. De zeilwagen is uitzonderlijk groot en het sturend wiel zit achteraan. Hij is helemaal in hout en weegt zo’n 250 kg, maar hij is wel verstevigd met polyester. Je kunt er zelfs met drie in zitten! Anno 2020 zijn zeilwagens veel kleiner en uit lichter materiaal, wat uiteraard te maken heeft met de prijs en de transporteerbaarheid.”

Waaier aan kunst

Eén keer in het jaar pakt de RSYC uit met een aantal historische zeilwagens – dit jaar zijn er een vijftal. “Maar we organiseren nu geen historische zeilwagenrace zoals vorig jaar”, zegt Jan. “Wel willen we met ons jaarlijkse evenement onze zeilwagensport en onze vereniging, die intussen zo’n 300 leden telt, in de kijker zetten. De Panne is trouwens de bakermat van deze sport, en we hebben een netwerk opgebouwd met mensen die wereldwijd met elkaar in contact staan.”

“Ook de beroemde familie Dumont is verweven met de geschiedenis van de zeilwagensport, en dat tonen we ook in onze kunsttentoonstelling. De familie Dumont is niet alleen bekend door de beroemde architecten van de Dumontwijk, maar ook door hun artistieke familieleden. François Dumont had een kunstopleiding genoten en tekende ook affiches, die je in onze expo kunt zien.”

“Ons voormalig clublid en penningmeester Jean-Jacques De Grave maakte mooie linogravures en schonk altijd een deel van de opbrengst van de werken die hij verkocht aan de club. Er hangt ook werk van fotograaf Michiel Hendryckx, die ooit als padvinder betrokken was bij de oprichting van de jongerenclub De Krab. Lionel Sanctorum maakte niet alleen knappe foto’s van De Panne, maar ook van onze sport. En er is ook werk van advocaat Maurice Debra en modern werk van huidige leden.”

Historische zeilwagens

Donderdagavond 2 september starten de zeilwagens een avondlijke tocht naar de Franse grens tussen 17 en 19 uur en wordt de tentoonstelling geopend. Ook vrijdag en zaterdag kan je de historische zeilwagens en de expo bewonderen.

Vrijdagavond worden traditioneel de ridder- en jonkvrouwtitels uitgereikt aan leden met een bijzondere verdienste. Zaterdag wordt afgerond met een piconwandeling voor historische en hedendaagse zeilwagens van 20 jaar of ouder, in zeilkledij conform het bouwjaar van de zeilwagen of in stadskledij onder het motto ‘Droog vanbuiten; nat vanbinnen!’.

Info: RSYC vzw, Zeilwagencentrum, Dynastielaan 20, 8670 De Panne, info@rsyc.be, www.rsyc.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier