Kunst Adelt Steenbrugge viert 100-jarig bestaan met expo

Tweede paasdag in 1919 bij de allereerste voorstelling van de toneelkring. © Repro Davy Coghe
Redactie KW

De Toneelkring Kunst Adelt Steenbrugge viert dit jaar zijn 100ste verjaardag. Tijdens het weekend van 21 en 22 september wordt het eeuwfeest gevierd met een academische zitting voor genodigden en met een expo in de Zeven Torentjes. De toneelkring is ontstaan uit de zangkring die opgericht werd door Pater Prior Floribertus de Pauw.

Voorzitter Peter Desauter en bestuurslid Michel Vanderostyne zijn al enkele maanden in de weer met de voorbereidingen voor het 100-jarig bestaan. Op zaterdag verwachten de heren een 200-tal genodigden in Daverlo voor de academische zitting. Brigitte Balfoort, wiens vader Maurits vroeger dictielessen gaf aan de acteurs, zal de academische zitting aan elkaar spreken. Na die zitting trekken de genodigden onder begeleiding van de fanfare Steenbrugge naar de Zeven Torentjes. Daar wordt de expo geopend die op zondag 22 september de hele dag te bezoeken zal zijn van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur.

(lees verder onder de foto)

Michel Vanderostyne is al enkele maanden in de weer met de voorbereidingen.
Michel Vanderostyne is al enkele maanden in de weer met de voorbereidingen.© Davy Coghe

“Voor de expo heb ik heel wat materiaal verzameld van de voorbije 100 jaar”, zegt Michel Vanderostyne. “Zo heb ik foto’s teruggevonden van de start en van de eerste bestuursploeg met voorzitter Firmin De Gryse die toen ook dirigent was van de fanfare. Ook bij de toneelkring heeft de Abdij Steenbrugge een grote rol gespeeld. Er zijn eigenlijk drie verenigingen gegroeid uit de abdij met de fanfare, het zangkoor en de toneelkring. We hebben veel te danken aan Dom Modest van Assche. Hij moedigde het bestuur en de toneelspelers aan om door te gaan en vroeg aan Maurits Balfoort hen de Vlaamse taal aan te leren zodat ze beter zouden kunnen spelen. Een van de hoogtepunten uit die periode is het stuk En waar de sterre bleef stille staan van Felix Timmermans. In de oorlogsjaren lag het verenigingsleven stil, maar vanaf 1944 werd herstart dankzij Dom Willibrord Schets en voorzitter Cyriel Bleyaert. Het stuk werd toen nog opgevoerd in zaal Sint-Katarina omwille van het bombardementsgevaar in Steenbrugge”, duidt Michel die al eerder met 75 jaar Kunst Adelt een boek geschreven heeft.

(lees verder onder de info)

Op 10 december 1988 nam Kunst Adelt deel aan het Koninklijk Landjuweel in Alsemberg. Die won het met het stuk 'Het belang van Ernst' van Oscar Wilde. Toen was huidig voorzitter Peter Desauter al één van de acteurs.
Op 10 december 1988 nam Kunst Adelt deel aan het Koninklijk Landjuweel in Alsemberg. Die won het met het stuk ‘Het belang van Ernst’ van Oscar Wilde. Toen was huidig voorzitter Peter Desauter al één van de acteurs.© Repro Davy Coghe

“Een ander hoogtepunt was het Sint-Benedictusspel dat in 1948 en in 1950 opgevoerd werd en waarvoor Dom Tillo de teksten schreef. Vanaf 1958 vonden onze opvoeringen plaats in het Centrum aan de Baron Ruzettelaan. Tot 1969 lieten we enkele inwoners van Steenbrugge toe als acteurs.”

Koninklijk Landjuweel

“In 1976 zijn we verhuisd naar de toneelschuur de Zeven Torentjes. Daar brengen wij nu jaarlijks twee producties met Kunst Adelt en ook nog een jongerenproductie. We zijn Oswald Maes bijzonder dankbaar want wij promoveerden naar de eerste categorie van de Provincie West-Vlaanderen en in 1989 werden wij laureaat van het Koninklijk Landjuweel. Verder was er nog een hoogtepunt in 2000 met het stuk Fanfare waarbij wij samen met de fanfare op de planken stonden. Wij hopen in elk geval dat wij nog lang kunnen doorgaan en dat we kunnen blijven in de toneelschuur van de Zeven Torentjes wat onze vaste stek is geworden”, besluit Michel Vanderostyne. (Stefaan Reuse)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier