Kubus op Petrus- en Paulusplein is eerbetoon aan afgelaste Paulusfeesten

Vooraan herkennen we Joris Pollet en Mario Panesi. Achteraan staan enkele vrijwilligers bij de kubus op het Petrus- en Paulusplein. (foto JR)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Normaal zouden de vele vrijwilligers van de Paulusfeesten dit weekend de laatste hand leggen aan de opbouw van de verschillende podia en eet- en drankstanden. Voor het eerst in 48 jaar danst en swingt de buurt rond het Petrus- en Paulusplein niet.

Het Petrus- en Paulusplein oogt leeg. Zeker in deze tijd van het jaar geeft dat een vreemd zicht. Voorzitter van de Paulusfeesten Joris Pollet en coördinator Mario Panesi betreuren dat er dit jaar geen Paulusfeesten zijn, maar zijn ook begripvol. “De Paulusfeesten 2020 zouden normaal van 10 tot en met 16 augustus doorgaan. Alles was rond: het programma en de artiesten lagen vast en de affiche was klaar. Maar we zagen al vrij snel de bui hangen toen het coronavirus de kop opstak”, zucht Joris. “We zitten in een gemeenschappelijk platform met andere festivals en iedereen was het erover eens: er zouden geen grote evenementen komen.”

Alles of niets

Op 15 april viel uiteindelijk de beslissing rond de zomerfestivals, waar de Paulusfeesten deel van uitmaken. Grote evenementen werden niet toegelaten tot 31 augustus. “Dat betekent dat voor het eerst in 48 jaar het een zomer zou worden zonder Paulusfeesten”, pikt Mario in. “We hadden meteen ook gezegd dat het alles of niets moest zijn. We kunnen met zoveel verschillende groepen niet improviseren. Daarnaast is en blijft het onze hobby en doen we dit vrijwillig. Of we wilden zekerheid of we zouden verplaatsen naar 2021. Het werd dat laatste. De beslissing was unaniem.”

De 48ste Paulusfeesten zou dit jaar een ode aan de koningin van het visserslied, Lucy Loes, worden. Tien jaar geleden, op 17 juni 2010, overleed de Oostendse zangeres op 82-jarige leeftijd. Een jaar eerder had ze op de Paulusfeesten afscheid genomen van het publiek nadat botkanker bij haar werd vastgesteld. “Door de verplaatsing naar volgend jaar komt die ode er jammer genoeg niet”, gaat Joris verder.

Voorbereiding

“In de plaats daarvan plaatsten we een kubus op het Petrus- en Paulusplein waar Lucy Loes een prominente plaats kreeg op een van de vier zijden. Lucy Loes ademde de Paulusfeesten. Ze was graag gezien in Oostende. Een ode is dus zeker op zijn plaats.”

De kubus toont nog een Oostendenaar. DiMaro of Mario Willems prijkt aan de andere kant. “Mario is een Oostendenaar en aangezien we ook de jonge fans van de Paulusfeesten niet wilden vergeten, kon Mario niet ontbreken.” Of ze aan de schrapping van de Paulusfeesten een financiële kater overhouden? “20 procent van ons budget wordt gesubsidieerd. We hebben uiteraard onze vaste kosten, maar met de artiesten en met bepaalde leveranciers hebben we toch een overeenkomst kunnen bereiken. Zo hebben we heel wat kunnen recupereren, maar er zal altijd een verlies zijn. Toch blijven we niet bij de pakken zitten en zijn we nu al volop de volgende editie aan het voorbereiden”, aldus Mario.

Met de kubus wil het duo toch de Paulusfeesten een plaats geven in 2020. “Het is en blijft raar om geen Paulusfeesten te hebben in de zomer. Maar vreemd genoeg zouden we nu heel veel extra vrije tijd moeten hebben, maar dat is niet zo. Volgend jaar komen we ongetwijfeld dubbel zo hard terug”, besluit het duo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier