KU Leuven opent hi-tech bewegingslabo op Brugse campus

Vandaag 20 maart opent het Departement Revalidatiewetenschappen van KU Leuven Campus Brugge zijn hoogtechnologisch bewegingslabo.


De innovatieve onderzoeksruimte stelt onderzoekers in staat om, door middel van onder meer krachtenplaten, bewegingssensoren en infraroodcamera’s, ingewikkelde metingen uit te voeren zowel ter hoogte van de ledematen als van de romp, nek, de kaak en het oog. De menselijke beweging kan zo in al haar facetten nauwkeurig geregistreerd worden met de bedoeling om verstoorde patronen bij te sturen.

“De bedoeling is om met die kennis en expertise concrete antwoorden te kunnen bieden op de toenemende zorgbehoefte en de economische besparingen in de gezondheidszorg. Dit labo slaat dus de brug tussen zorgnoden en onderzoek”, aldus professor Kurt Claeys, tevens coördinator van het bewegingslabo dat samen met het zorglab van hogeschool Vives het West-Vlaams onderzoeksproject ‘We-Lab for Health, Technology and Movement’ vormt. Het bewegingslabo was goed voor een investering van zo’n half miljoen euro, volgens professor Kurt Claeys ongeveer 300.000 euro aan apparatuur alleen. “De infraroodcamera’s zijn Amerikaans, de bewegingssensoren komen uit Zwitserland en de elektromyografie is een Italiaanse technologie.”

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.