KSV Roeselare officieel failliet verklaard: “Onverwachte mokerslag”

Doelman Wouter Biebauw voor zich uit starend afgelopen weekend na de 4-0 tegen OH Leuven. Het faillissement is een nieuwe domper voor de club die al een moeilijk seizoen meemaakt. © belga
Redactie KW

KSV Roeselare is dinsdagmiddag officieel failliet verklaard door de Kortrijkse afdeling van de Ondernemingsrechtbank West-Vlaanderen. Dat werd bevestigd door curator Yves François en ook door de woordvoerder van KSV Roeselare. Het faillissement zou voortkomen uit onbetaalde rekeningen bij een lokale horecazaak, namelijk REO Catering. De club geeft alvast aan verzet aan te tekenen tegen het faillissement.

“Het faillissement is vandaag om 14 uur uitgesproken“, klinkt het bij de curator. “Meer weten we momenteel nog niet. In de loop van de dag zitten we samen met het bestuur van de club om naar hun verhaal te luisteren en te horen wat dit betekent voor de toekomst van de club.”

“Mokerslag”

“We hadden het gevoel dat alles eindelijk in orde zou komen na een moeilijke periode, en nu volgt deze mokerslag”, zegt clubwoordvoerder Evert Stroobant. “We hadden eindelijk het gevoel dat alles op zijn pootjes terecht kwam na een moeilijke periode“, zei Stroobant daarover. “Er was zelfs sprake van extra investeringen. Het nieuws van het faillissement komt dan ook erg onverwacht, zowel voor de club als voor ons als werknemers. Vanavond volgt overleg tussen alle betrokken partijen om te bekijken hoe het verder moet. Later op de avond zal nog officiële communicatie verspreid worden.”

KSV Roeselare ontstond in 1999 na een fusie tussen KSK Roeselare en KFC Roeselare. De club degradeerde in 2010 na vijf seizoenen uit de hoogste voetbalklasse. Roeselare staat op dit moment voorlaatste in de Proximus League, met twee punten na vijf speeldagen. De club had het al langer financieel moeilijk. In 2016 werd met de Chinese zakenvrouw Liu Hawken een overnemer gevonden die de club nieuw leven inblies.

Wat het faillissement betekent voor de competitie in 1B, is nog niet duidelijk. Roeselare kan wel verzet aantekenen, maar zolang ze failliet zijn, kan er niet getraind worden en kunnen er geen wedstrijden gespeeld worden. Dat komt omdat zo’n verzet niet opschortend werkt, waardoor Roeselare pas weer kan trainen en wedstrijden spelen na een uitspraak van de rechtbank.

Afwezig op de rechtbank

De nieuwe CEO Marco Manso gaf dinsdagavond even na 19 uur tekst en uitleg aan de ongeveer zestig supporters die zich rond Schiervelde verzamelden. De club probeert de zaak te keren vrijdag of volgende dinsdag. Normaal hebben ze hiervoor de tijd tot 24 september vooraleer het faillissement valt. De club wil aan de rechtbank vragen om niet tot dan te wachten. Ze hoopt tegen vrijdag of ten laatste volgende week dinsdag aan de rechter te kunnen aantonen dat het wel in staat is om alle schuldeisers te betalen. KSV Roeselare betreurt dat er niemand aanwezig was van de club op de rechtbank dinsdagvoormiddag, dan had dit kunnen vermeden worden.

Verzet

Inmiddels reageerde KSV Roeselare ook op het nieuws via Facebook. “Deze morgen (dinsdagmorgen, red.) werd het faillissement van KSV Roeselare door de Ondernemingsrechtbank van Kortrijk uitgesproken. Dit nieuws kwam onverwacht en ongewenst. De club stelt met haar advocaten alles in het werk om dit ongedaan te verklaren. KSV Roeselare zal dan ook verzet aantekenen en heeft vertrouwen in een goede afloop. We staan hiervoor in nauw overleg met alle betrokken partijen en zullen hier gepast en zo vlug als mogelijk verder over communiceren.”

Clubstatement

In de loop van de avond volgde inderdaad nog verdere communicatie. KSV Roeselare loste een statement op zijn website. Lees het hieronder integraal.

“Vandaag werd het nieuwe management ingelicht dat de Ondernemingsrechtbank van Kortrijk het faillissement van de club heeft uitgesproken. Aan de oorsprong ligt een vordering van REO Catering voor een openstaand bedrag van EUR 28 283,07 (08.08.2019) en intussen volledig betaald op 10.09.2019.

Deze schuld is ontstaan toen KSV Roeselare nog werd bestuurd door een volledig ander management. Alhoewel het management intussen is gewijzigd, bestaan er nog enkele problemen die op vandaag weggewerkt worden.

In deze zaak was het nieuwe management niet ingelicht door het oude management, evenmin omtrent het feit dat deze zaak vandaag werd ingeleid, wat de club tot de huidige situatie bracht. We aanvaarden dat enkele verrassingen op ons pad kunnen passeren, alhoewel we nu in een gezonde financiële toestand verkeren. We zullen er dan ook alles aan doen om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden.

Het nieuwe managementteam heeft de volledige steun van de eigenaars en streeft er naar om de club op een zo professioneel mogelijke manier te beheren om KSV Roeselare zo een mooie toekomst te bieden.

De club stelt met haar advocaten alles in het werk om dit ongedaan te verklaren. KSV Roeselare zal dan ook verzet aantekenen en heeft vertrouwen in een goede afloop. We staan hiervoor in nauw overleg met alle betrokken partijen en zullen hier gepast en zo vlug als mogelijk verder over communiceren.

Tot op vandaag komt de club haar financiële verplichtingen na en worden betalingen, zoals:

– lonen

– belastingen,

– RSZ,…

– verzekeringen

– huur

– …correct uitgevoerd.

Met de steun van de eigenaar zal de ingeslagen weg verder gevolgd worden. Het doel van het huidige management is om de club stabiliteit te geven en in de toekomst door te groeien naar het hoogste niveau.

We willen ons tegenover alle supporters, partners, (jeugd)spelers, medewerkers,… verontschuldigen en danken hen voor hun blijvende steun.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.